ZETApress

hírportál

Díjátadás a Bábszínházban

Megvannak a jelöltek a 30. (jubileumi) Színikritikusok Díjára ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Magyar Színházi Társaság Városligeti fasori székházában, a Rátkai Klubban.

Itt hozták nyilvánosságra azoknak az alkotóknak a nevét, akiket a Színházi Kritikusok Céhének tagsága jelölt a 2009/2010-es évadban a Színikritikusok Díjára. A díjkiosztó gála helyszíne a Budapest Bábszínház lesz szeptember 26-án, vasárnap este 8 órakor.

Rekorderek

A társulatok közül a Színikritikusok Díjának harmincéves történetében a legtöbbször, tíz alkalommal, a Katona József Színház társulata nyerte el a legjobb előadás díját. Őket követi hat-hat produkcióval a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a függetlenek közül a Stúdió ?K? és Pintér Béla Társulata. A képzeletbeli dobogóra a Krétakör négy előadással állhat fel. A Katona, a kaposváriak és a Stúdió ?K? idén gyarapíthatja díjainak sorát.

A rendezők közül Zsótér Sándor a rekorder hat győzelemmel; Ascher Tamás három, Mohácsi János, Gothár Péter és Zsámbéki Gábor két-két díjat tudhat a magáénak. Zsótér idén a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában két produkcióval is versenyez.

A tervezők közül az abszolút rekordot Szakács Györgyi tartja 14 győzelemmel. Antal Csabának öt, Ambrus Máriának és Benedek Marinak négy-négy, Khell Zsoltnak három kritikusdíja van. Ambrus Mária és Benedek Mari a győzelmeket tekintve ebben az évben beérheti Antal Csabát.

A színészek között szoros a verseny állása. Cserhalmi György és Kulka János három-három, Kállai Ferenc, Sinkó László, Blaskó Péter, Garas Dezső, Varga Zoltán, Haumann Péter, Trill Zsolt és Fekete Ernő két-két alkalommal nyújtott fő- vagy mellékszerepben kimagasló alakítást. Idén Fekete Ernővel hármassá válhat a holtverseny a legek közt, vagy az ezidáig egyszeres győztes Kovács Zsolt gyarapíthatja díjai számát. A színésznők között hatszoros kritikusdíjas Törőcsik Mari, ötszörös Csomós Mari, négyszeres Csákányi Eszter és Fullajtár Andrea. Törőcsik Mari idén növelheti díjainak számát.

Elsők

Idén először kaphat Színikritikusok Díját Podmaniczky Szilárd, Koltai M. Gábor, Rába Roland, Szabó Máté, Bodó Viktor, Gergye Krisztián, Gianina Cărbunariu, Tengely Gábor, Csató Kata, főszerepben Kerekes Éva, Pogány Judit, Szorcsik Kriszta, Kuna Károly, Vicei Natália, Epres Attila, Polgár Csaba, Daróczi Sándor, Fodor Viola, Árvai György, Ignjatovic Krisztina, Bánfalvi Eszter, Ötvös András és Szalma Noémi. A Színikritikusok Díja győzteseinek listája évenkénti bontásban idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!