ZETApress

hírportál

Erkel-napok a Károlyi Palotában

Kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy nemzeti operaszerzőnk, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját nemzetközi operaverseny rendezésével ünnepeljük meg. Az ötlet erőfeszítéseink ellenére nem valósulhatott meg, ezért úgy döntöttünk, hogy egy merőben másféle, de hasonlóan színvonalas rendezvénysorozattal tesszük emlékezetessé a jubileumot.

A több mint 250 közreműködő művészt felvonultató eseménysorozatban nemcsak az ismeretlen Erkel Ferencet mutatjuk be ? többek között kéziratban lévő, sosem hallott kompozícióit, vagy az általa is megzenésített, majd visszavont Szózatot, de azt a kort is, amely őt körülvette: a kávéházakban hallott verbunkost, a kortárs költőket, akiknek verseit megzenésítette.

Megidézzük zeneszerző kortársait: Mosonyit és Liszt Ferencet, és azt az ünnepi készülődést is, amely 50 éves művészi jubileuma előtt tisztelgett. Erkel sakk-nagymesterre játékos, különleges eseményekkel emlékezünk, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara pedig Erkel hősnői köré szerkesztett nagyszabású opera-gálával zárja az ünnepi esemény-sorozatot: szeptember 13-án a Károlyi Kertben, 16-án pedig a Filharmónia székesfehérvári bérletében.

Az Erkel-napok megvalósítása a Filharmónia gyakorlatában is egyedülálló, ugyanis a projekt létrehozásában majdnem a teljes munkatári közösség aktív részt vállalt. Csatlakozó intézmények: Magyar Sakkszövetség, Pesti Magyar Színház, Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Honvéd Férfikar, Magyar Rádió Gyermekkórusa, Rajkó Művészegyüttes, Szabad Tér Színház.

Korunk zenéje kortárs zenei fesztivál

A 36 éves tradíciójú sorozat az idén mindössze 6 hangversenyt tartalmaz, de tartalmát és minőségét tekintve nincs okunk szégyenkezni. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Intermoduláció Kamaraegyüttes jubileumi koncertjén alapító karmesterének, Tihanyi Lászlónak ősbemutatója mellett elhangzik a XX. század egyik alapműve, A. Schönberg: Pierrot lunaire című dalciklusa. Ugyancsak évfordulók köré épül a Sáry László 70. és Dukay Barnabás 60. születésnapja alkalmából rendezendő műsor-különlegesség: a program és a helyszín sejtetni engedi az esemény egyedi ünnepélyességét.

A zeneszerző-családokat bemutató sorozatunk újabb rendezvényén Kósa György és Kósa Gábor műveit adjuk elő, köztük ősbemutatókat is, mindkettőjüktől. A sok-sok elektroakusztikus est után is tartogat újdonságokat, premiereket az EAR Együttes koncertje.

Ritkaság a koncertéletben, amikor négy kiváló rézfúvós szólista mutatja be a számukra ill. hangszereik mesterei számára komponált szóló-és kamaradarabokat. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészei: Horváth Bence (trombita), Káip Róbert (harsona), Varga Zoltán (kürt) ill. Vida Róbert (tuba) többségében magyar szerzők műveiből összeállított programot mutat be.

A fesztivál záróeseményeként a korábbi évek gyakorlatához híven egy világhírű kortárs kamaraegyüttest látunk vendégül: a Strasbourgi Ütőegyüttest, akiknek előadásában Magyarországon először hangzik el teljességében I. Xenakis monumentális kompozíciója, a Pléiades, de leginkább arra lehetünk büszkék, hogy az együttes egy ősbemutatót is hoz a budapesti koncertre, amely egyben a Budapesti Őszi Fesztiválnak is része.

Vidéki Filharmónia-bérletek

Hamarosan indulnak vidéki bérlet-sorozataink, elsőként Győrben és Szombathelyen, a Budapesti Mahler Ünnep vendég-produkcióival, a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. Székesfehérváron a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának Erkel-estje nyitja a bérletet, a veszprémi és a soproni közönség pedig a Festival Strings Lucerne koncertjét hallhatja, később Keszthelyen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, és Tapolcán is elindulnak a bérlet-sorozatok.

Kínálatunkban az említetteken kívül fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bartók Vonósnégyes, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán és további számos kiváló művész. Ifjúsági sorozataink behálózzák a működési területünk hét dunántúli megyéjét, több száz előadáson fiatalok tízezrei találkozhatnak az értékes zenével. Az Erkel-napok részletes programja idekattintva megtalálható.

A Filharmónia egyéb budapesti koncertjei

Kocsis Zoltán, Sergei Krylov, a Capilla Flamenca és a Festival Strings Lucerne őszi koncertjeiről már a legutóbbi sajtótájékoztatónkon is szót ejtettünk, de ezek az immár közeli események minden bizonnyal az ősz legemlékezetesebb zenei élményeit fogják elhozni a Filharmónia közönségének.

Emellett megrendezzük a Budapesti Ifjúsági Kórus 60 éves jubileumi hangversenyét, valamint Lakatos György fagott-művész különlegesnél is bizarrabbnak ígérkező művészi vállalkozását. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. gazdag és változatos őszi programja alapján a közönség remélhetőleg semmit sem érzékel abból a heroikus küzdelemből, amelyet a nagy múltú koncertrendező cég vív a fennmaradásáért és elért eredményeinek megőrzéséért ? tudatta Igric György igazgató.

Szóljon hozzá!