ZETApress

hírportál

Állatkerti muzsika

Édesmindegy szerenádok az Állatkertben ? Rutkai Bori és a Specko Jedno a Pálmaház melletti színpadon! Holnap folytatódik a Zenés állatkerti esték elnevezésű koncertsorozat ? tudtuk meg Hanga Zoltán szóvivőtől.

Ezen a héten Rutkai Bori és a Specko Jedno lép fel a városligeti intézményben. A koncertre holnap este kerül sor, eső esetén csütörtökre halasztják. A Specko Jedno elnevezése a szlovák sedcko jedno (= mindegy) és az angol special one (= különleges) kifejezések öszvéresítéséből ered. Az együttes ezen a néven 2003 óta létezik, a jelenlegi felállás 2010-ben alakult ki. Zenéjükben számos irányzat, többek közt a jazz, a funk, a blues, a tangó és a sanzon sajátos ötvözete jelenik meg, amelyet a játékos és változatos előadói stílus tesz különlegessé. A szerda esti előadás címe: Édesmindegy szerenádok.

Az elkövetkező hetekben természetesen további fellépők is lesznek, így koncertet ad a Benkó Dixieland Band, Sebestyén Márta és zenészbarátai, a Bolyki Brothers a cappella, a Hot Jazz Band, Palya Bea és Szokolai Dongó Balázs örömduója, valamint a Budapest Klezmer Band is. A koncertekre mindig szerda este kerül sor, kezdési időpontjuk 20:30.

A koncertre érkező vendégek számára azonban már 19 órakor megnyitják az Állatkert kapuit, így az előadás kezdetéig akár egy kellemes sétát is tehetnek a Pálmaház és a Nagy-tó környékén. A Barlang Étterem kerthelyiségében a koncert kezdetéig gasztronómiai különlegességekkel, a Pálmaházi Kávézóban pedig fagylaltkelyhekkel, koktélokkal és természetesen kávéval várják a vendégeket.

Az Állatkerttől egyáltalán nem idegenek a zenei rendezvények. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvantagú szimfonikus zenekara volt, amelyben Wieschendorff Henrik vezette a karnagyi pálcát. A huszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a Rádió című dalban.

A II. Világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zenei programok nyolc esztendeje indultak újra.

A koncertekre 2900 forintos egységáron, a helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint az ismert jegyirodákban ? Ticket Express, Andrássy út 18. és az Eventim hálózata, a Rózsavölgyi Jegyirodák, Szervita tér 5 és Váci u. 63. TicketPro Jegyközpont, Károly krt. 9. Tourinform irodák, Sütő u. 2. és Andrássy u. 47. ? válthatók jegyek. A rendezvénysorozatot Budapest Főváros Közgyűlése Gazdasági Bizottsága támogatja.

A hátralévő koncertek: július 7. (szerda) 20:30 ? Rutkai Bori és a Specko Jedno: Édesmindegy szerenádok (esőnap: július 8.); július 14. (szerda) 20:30 ? Benkó Dixieland Band: Világslágerek dixielandben (esőnap: július 15.); július 21. (szerda) 20:30 ? Sebestyén Márta és zenészbarátai: Három tücsök összejött (esőnap: július 22.); július 28. (szerda) 20:30 ? Bolyki Brothers a cappella: Bolyki Brothers és az állatok fals hangja (esőnap: július 39.); augusztus 4. (szerda) 20:30 ? Hot Jazz Band: Forró nyáreste a zenekarral (esőnap: augusztus 5.); augusztus 11. (szerda) 20:30 ? Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs örömduója (esőnap: augusztus 12.); augusztus 18. (szerda) 20:30 ? Budapest Klezmer Band: Válogatás az elmúlt húsz év legsikeresebb számaiból (esőnap: augusztus 19.).

Szóljon hozzá!