ZETApress

hírportál

Benkóék a Fradi-pályán

A tegnap esti Álombálom után Benkó Dixieland Band, Boban és Marko Markovics Orkestar, valamint Old Boys koncert lesz este 7-kor az üllői úti Albert-stadionban a Ferencvárosi Fesztiválon.

A Benkó Dixieland Band több éve lép fel a Ferencvárosi Fesztiválon nagy sikerrel. Klubjuk is a Ferencvárosban található: 1967 óta a Pinceszínházban lépnek fel szerdánként. A banda tagjai: Benkó Sándor (klarinét, együttes vezető), Szalóky Béla (trombita), Nagy Iván (pozán, ének), Nagy Jenő (bendzsó), Halmos Vilmos (zongora, ének), Csikós Miklós (bőgő), Kovacsevics Gábor (dob).

Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint pl. az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk – és még sokan mások.

Nemzetközi karrierjüket a ?60-as években kezdték a szomszédos országokban. Turnéztak az NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Lengyelországban. A 70-es években indultak el nyugatra. 1971-ben megnyerik a Montreuxi Jazzfesztivált, 1972-ben San Sebastianban a Közönség Nagydíját kapják. 1976-ban a londoni Music Week Stars of the Years kitüntetettjei. Amerikai sikersorozatuk a 80-as években indul. 1982-ben a kaliforniai Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíját nyerik, majd ugyanabban az évben kitünteti a Benkó Dixieland Bandet a Kaliforniai Parlament. 1983-ban az Év Zenekara ? International Jazz Band of the Year Kaliforniában, és kitüntetik őket Jerry Brown, majd az őt követő George Dukmenjian kaliforniai kormányzók.

1987-ben maga az Amerikai Egyesült államok elnöke, Ronald Reagan részesíti őket kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében megköszönve , hogy az amerikai jazzt a legmagasabb szinten képviselik a világban. 1998-ban Benkó Sándor művészeti munkásságát a nemzetközi szakma által adományozott Európa Inter Lyra díjjal jutalmazták. A Benkó Dixieland Band 2001-ben Hungaroton életmű díjat kapott, több lemezük aranylemez lett. A The Hemingway Group Benkóékat a Wall of Fame tagjai közé választotta 2002-ben. 2007-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George W. Bush kitüntető elismerését kapják.

Benkóék művészetét a legmagasabb elismerés övezi Magyarországon is. Benkó Sándor Állami Díja és Liszt Díja után 1997-ben Göncz Árpád elnök úr adta át az együttes minden tagjának a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje-kitüntetést. Benkóék 2004-ben a Prima művészeti díjat és a Pro Urbe Miskolc elismerést kapták. Benkó Sándor 2005-ben megkapta a Pro urbe Budapest, 2006-ban a Pro urbe Europa kitüntetést, majd 2006-ban a legmagasabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth-díjat.

A Benkó Dixieland évente 200-250 koncertet ad itthon és a nagyvilágban. Most jelent meg hetvenedik lemezük, mintegy 130 óra tévé-show-műsor készült velük. Tévéműsoraikat, riportjaikat évente a világban mintegy 600 millió néző látja. Rendszeresen turnéznak Európában, az USA-ban és a távol keleten. Ők hazánk és a New Orleans-i jazz utazó nagykövetei. A Boban és Marko Markovics Orkestar, valamint az Old Boys ma esti fellépéséről hétfő-kedden írunk.

Szóljon hozzá!