ZETApress

hírportál

Fénydóm a Biodómban

A városligeti állat- és növénykerti Biodóm legújabb látványossága a Fénydóm, amely március 01-jén péntektől 17-én vasárnapig várja a nagyközönséget – tudtuk meg az előző napi sajtóbemutatón. Erre a bő kéthetes időszakra a Biodóm különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik.

A Fénydómban hazai és külföldi fényművészek egyedülálló alkotásait lehet megcsodálni. Jegyeket az interneten és a helyszínen is lehet váltani. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Mit kell tudni a Fénydómról? – Az építészeti szempontból egészen különleges, egyedi atmoszférájú Biodóm belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai egyedülálló fénykörnyezetet teremtenek.

A mintegy másfél órányi látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és Karl Kola, a nemzetközi hírű fényművész is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is megcsodálhatja, méghozzá szinte teljes egészében. Igaz, hogy a FÁNK kisebb-nagyobb csoportok részére szokott tematikus sétákat szervezni – például a kulisszák mögötti Esti séták részeként -, továbbá a december 16-án megnyílt Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de a Fénydóm lesz az első olyan produkció, melynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el.

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsák különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van az Állatkerti körút 6-12-ben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

Szóljon hozzá!