ZETApress

hírportál

DASZSZ szeptemberben

Kihirdették a XVI. Debreceni Alternatív Színházi Szemle versenyprogramját. A Merlin színházbeli délelőtti sajtótájékoztatón Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója, a Szemle válogatója bejelentette, hogy a megtekintett közel 160 előadás közül végül melyik 11 verseng majd egymással szeptember 10-14-e között Debrecenben.

Az elmúlt év legegyedibb és legszínvonalasabb alternatív színházi produkcióit láthatja majd a közönség szeptember 10-14-e között Debrecenben a XVI. DASZSZ-on, melyek között több tánc-színházi előadás és egy határon túli produkció is szerepel majd. Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója, a Szemle idei válogatója 11 produkciót hívott meg a versenyprogramba.

Pintér Béla és Társulata A szutyok című előadásával érkezik, a Maladype Színház Zsótér Sándor rendezésében Alfred de Musset műve nyomán a Lorenzacciot mutatja be, míg Fehér Ferenc: Tao Te című előadása szintén versenyez. Gergye Krisztián Társulata, a Bárka Színház és a MU Színház koprodukciós előadásai is bekerültek a mustrába: a Találkozás és a Temetés egy-egy Nádas Péter-művet dolgoz fel.

A Duda Éva Társulat a Lunatika című produkcióval kapott meghívást a Szemlére, míg a Tünet Együttes Az élet értelmét mutatja majd be Szabó Réka rendezésében. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata az Albert Camus: Közöny című regénye alapján készült The Beach című előadást viszi Debrecenbe, míg a Hólyagcirkusz Társulat egy Thomas Bernhard-feldolgozást, a Kant című produkciót mutatja majd be. A szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiósai Jeles András rendezésében Victor Hugo: A Nevető Ember című műve alapján készült előadással mutatkoznak be, a Szputnyik Hajózási Társaság pedig a Kockavetőt hozza, Bodó Viktor rendezésében.

Hudi László, a Független Színházak Szövetsége elnöke az eseményen elmondta, hogy a Szemle ideje alatt a versenyprogram mellett, szintén Szalai-Szabó István válogatása alapján Irányok címmel nyílik egy új sáv, a színház különböző kortárs műfajok felé történő útkeresését mutató előadásokból illetve performanszokból. Ezen kívül szakmai beszélgetések és koncertek színesítik majd a kínálatot.

Együttműködő partnerünk a Színházi Kritikusok Céhe, akik az előadások után K. O. (Kritikus Óra) címmel közönségtalálkozókat, és 2004. tán újra nemzetközi kritikus szemináriumot szerveznek a Szemlén, a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szervezetével (AICT/IATC) közösen. Szervezés alatt áll egy színész-workshop is, a philadelphiai Pig Iron Company és művészeti vezetője, Quinn Bauriedel vezetésével.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére.

Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle ? az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum. A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig, öt alkalommal Szegeden zajlott. 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, s immár harmadik éve Debrecen ad otthont a rendezvénynek.

Szóljon hozzá!