ZETApress

hírportál

Cirkuszfesztiválunk története

Ma 19 órakor a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával a Hungária körúti Hippodromban kezdetét veszi a XV. Cirkuszfesztivál. Az egyhetes programról múlt pénteken írtunk, foglalkozzunk most meg a fesztivál 28 éves történetével!

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. A szakma legkiválóbb képviselői, cirkuszigazgatók, művészeti vezetők érkeznek Magyarországra, hogy megtekintsék és értékeljék a legszínvonalasabb, legsikeresebb cirkuszi produkciókat.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg. A négynapos rendezvény szervesen kapcsolódott a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaihoz. Azóta minden seregszemlét januárban tartanak, mert ebben az időszakban tudják a legrangosabb artistaművészeket Budapestre csábítani.

1998-ban már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, akik jelenlétükkel és előadott produkcióikkal emelték a fesztivál színvonalát. 2000-ben megduplázták a versenynapok számát, így mindegyik művész kétszer lépett porondra. 2002-ben versenyen kívül, egy magyar artisták produkcióiból összeállított műsort is bemutattak. A program nagy sikert aratott, így azóta minden évben megrendezik a magyar gálát a fesztivál keretein belül.

2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk évében a szervezők létrehozták az Európa-díjat, melyet az a versenyző kap, aki a legmagasabb pontszámot éri a zsűri listáján, a fesztivál hivatalos díjazottjai után. 2006-ban a közönség nagy érdeklődése miatt öt nap alatt nyolc előadást tartottak. A Duna Televízió ettől az évtől kezdődően a fesztiválok teljes műsorát felvette, majd műsorára tűzte.

2008-ban a szakmai zsűri mellett egy háromtagú újságírókból álló médiazsűri is szavazott. Az általuk legjobbnak tartott művésznek adták át a sajtó különdíját. 2010-ben a műsor már a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál színvonalával vetekedett.

2012 rendhagyó év volt a fesztivál történetében, mert a nemzetközi versenyt az 1. Magyar Cirkuszfesztivál előzte meg, ahol az Artistaképző legjobbjai, volt növendékei és határon túli cirkuszművészek mutatkozhattak be a magyar közönség előtt. A nemzetközi versenyen a szakmai és a médiazsűri mellett gyermekzsűri is értékelte a versenyzőket, melynek elnöke Csukás István volt.

Időközben a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál komoly rangot vívott ki magának: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál mellett az egyik legfontosabb fesztiválként tartják számon. A produkciókat minden évben szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai a világ jelentős cirkuszainak és varietéinek vezetői. A zsűri a versenyző művészek produkcióit két alkalommal nézi meg, majd a technikai tudást és a kivitelezést értékeli.

A kiírás szerint a következők díjak kerülnek odaítélésre: egy Aranyfokozat, két Ezüstfokozat és három Bronzfokozat. A nagydíjak mellett átadják az Európa-díjat, a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA), a Magyar Artistaművészek Szakszervezete és a Magyar Cirkuszművészetért Alapítvány díját, valamint a zsűritagok által felajánlott Különdíjakat.

Szóljon hozzá!