ZETApress

hírportál

Megvan a századik!

Átadták a 100. Magyar Teátrum Díjat, 14. alkalommal díjazták a színházi háttérszakmák legjobbjait. A Karinthy Színház adott hont tegnap 19 órától a 2008-ban alapított Magyar Teátrumi Társaság Díjátadó Gálájának. Dátumos fotóink Vigh Alex, míg k-fotóink Lantai József felvételei.

Minden évben elérkezik az az este, amikor a színházi szakma azokat köszönti és díjazza, akik nap mint nap a háttérből segítik a kiváló, sikeres színpadi produkciók létrejöttét. Ők azok, akik sohasem állnak a rivaldafényben. Ők azok, akiknek szakmai tudása, odaadása nélkül halványabbak lennének a fények, unalmasabbak a kosztümök, ziláltabbak a frizurák, vagy éppen kevesebb néző ülne a nézőtéren.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A gálaesten elismerést kapott Hosszú Mária, a Nemzeti Színház művészeti titkára; Jónás Ibolya, a Szolnoki Szigligeti Színház fodrásza, tárvezetője; Csipke Sándor Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház műszaki vezetője; Pap Gábor, a Kecskeméti Katona József Színház díszletasztalosa és Sándor Dániel, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház műszaki vezetője.

Az esten átadták a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat is, amelyet Miske László, a Debreceni Csokonai Színház színművésze vehetett át. Az eddigi 13 év alatt 93 Magyar Teátrum Díjat, illetve Életműdíjat adott át a Magyar Teátrumi Társaság, így az idei hét elismeréssel a 100. megítélt és átadott díjnál tart a Magyar Teátrum-díjak története.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket Szentmártoni Jánostól, a KIM kulturális helyettes államtitkártól, valamint a jelölő színházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató színháztechnikai szervezetek képviselőitől vehették át.

Ezen a tegnapi estén adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Rákosa Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház műszaki igazgatója vehetett át. A Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a Proscaenium Emlékgyűrűt Farkas Lászlónak adományozta. A Gálaest műsorában a díjazottak anyaszínházai, valamint a vendéglátó Karinthy Színház és a Fővárosi Nagycirkusz produkciói szerepeltek.

Szóljon hozzá!