ZETApress

hírportál

Magyar Rocktörténet

A magyar rockzene történetét bemutató egyedülálló képregény jelent meg. A Magyar Rocktörténet első kötete a ’60-70-es évek zenei ikonjait mutatja be – tudtuk meg a bemutatón.

Metro, Illés, LGT, Omega, Bergendy, Piramis, Syrius és még sokan mások – a hazai rockzene történetének ikonikus szereplőit és eseményeit egyedülálló módon, képregény formában mutatja be a most megjelent Magyar Rocktörténet című kiadvány első kötete. A ’60-70-es évek legismertebb magyar együtteseihez és rockzenészeihez kapcsolódó történeteket megelevenítő kiadvány Kántor Mihály szövege alapján, Futaki Attila művészeti vezetésével, Szabó Csaba és Fritz Zoltán rajzaival, valamint Jávorszky Béla Szilárd szakmai lektorálásával született. A Magyar Rocktörténet kiadványt megjelentető Képes Krónikák Kiadó, valamint a kötet főtámogatója, a Petőfi Kulturális Ügynökség célja, hogy a képregény műfaján keresztül a hazai rocktörténet nagyágyúit és a korszak történelemformáló slágereit a fiatalok is megismerjék és megszeressék.

Egy közepes tehetségű fiatalember, Pallagi Karcsi a hatvanas években beleszeret a rockzenébe – rajongóból előbb egy amatőr együttes tagjává, később maga is kiadóvá és szervezővé válik. A most megjelenő, kétrészesre tervezett Magyar Rocktörténet első kötetében a fiktív hős a ’60-70-es évek magyar rock- és beatzenetörténetének hőskorán kalauzolja végig az olvasókat. Karcsi – a korszak fiataljaira nagyon is jellemző – történetén és találkozásain keresztül a korszak legnagyobb zenészeivel és a hazai zeneipar legfontosabb alakjaival ismerkedhetünk meg, a képregény világában ugyanakkor a magyar rocktörténet olyan fontos eseményei is megelevenednek, mint a Táncdalfesztivál vagy a kis magyar Woodstockként is emlegetett Miskolci Fesztivál.

A kötet a ’60-70-es évek legjelentősebb előadóit – többek közt a Gerilla, Bergendy, Radics Béla, Hungária, Gemini, KEX, Beatrice, LGT, P. Mobil, Skorpió, Piramis, Generál, Fonográf, Metro, Illés, Hobo, Edda zenekarokat, valamint Máté Pétert, Zoránt, Bródy Jánost, Demjén Ferencet – és a hozzájuk kapcsolódó legendás zenészsztorikat a képregény műfajára jellemző sajátos, humoros, karikaturisztikus stílusban mutatja be. Az olvasók felidézhetik a magyar rockzene felemelkedését, megismerhetik a huligánok és a jampecek világát, az akkori klubéletet, valamint betekintést nyerhetnek olyan, a korszakot meghatározó zenei irányzatokba, mint például a pol-beat vagy a hard rock.

A mi nemzedékünk még emlékszik arra, amikor Schuster Lóri először üvöltötte a mikrofonba: a rock örök és elpusztíthatalan! Hiszünk benne, hogy ezzel a képregénnyel teszünk a magyar rock fennmaradásáért, a hazai, már-már feledésbe merülő sztárjaink újrafelfedezéséért. Fontosnak tartjuk, hogy ezt a korszakot nemcsak mi – akik megéltük ezt a korszakot – ismerjük és szeressük, hanem a nálunk fiatalabbak is – mondta a Magyar Zene Házában tartott könyvbemutatón Mészáros János, a Képes Krónikák Kiadó vezetője.

A rajzos rock-minilexikon szövegét Kántor Mihály írta, a képeket Futaki Attila szakmai irányítása mellett Szabó Csaba és Fritz Zoltán rajzolták, míg a szakmai lektorálást Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, a hazai populáris zene történetének kutatója végezte el.

A most megjelenő Magyar Rocktörténet kiadványt megjelentető Képes Krónikák Kiadó, valamint a kiadvány megjelenését támogató Petőfi Kulturális Ügynökség legfontosabb célja nemcsak a magyar könnyűzenei kultúra szélesebb körben való népszerűsítése, de a mai tizen- és huszonévesek érdeklődésének felkeltése is. A képregény kapható a nagyobb könyváruházakban és a megrendelhető a Rocktörténet.kultura.hu oldalon.

Petőfi Kulturális Ügynökség

A 2019-ben alakult Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) fontos feladata a nemzeti és helyi kulturális értékek elismerése, valamint a kortárs magyar kultúra támogatása. A PKÜ elkötelezett szándéka, hogy a magyar kultúra, a hazai alkotók és műveik nemcsak Magyarországon, de a világ minden pontján elérhetők és megismerhetők legyenek.

Képes Krónikák Kiadó

A Képes Krónikák Kiadó a magyar piac legnagyobb történelmi képregényekre specializálódott kiadója, amely főként magyar képregényalkotók műveit bemutató, igényes, oktatási és ismeretterjesztési célokra is felhasználható alkotásaival foglalkozik. A kiadó az elmúlt 4 évben közel 40 képregényt jelentetett meg itthon, legismertebb kiadványaik közé tartozik a Hősök tere antológia, a Királyok és keresztek sorozat, valamint a Farkasnak foga közt, a Hosszú az út hazáig és A népet szolgáltuk című képregények. A Képes Krónikák Kiadó jelen van minden jelentős hazai könyvesboltban, valamint számos külföldi könyvvásáron (pl. London, Frankfurt, Bécs, Párizs) is.

Szóljon hozzá!