ZETApress

hírportál

VeszprémFest 2024. júliusban

Gregory Porter, Toto, Paloma Faith, Milky Chance, Caravan Palace és Snétberger háromszor 2024. július 16-20-án, keddtől szombatig Veszprémben – tudtuk meg délután a Mátyás utcai BMC III. emeleti Tetőtermében.

Jazz, pop, rock, soul, folk, elektro-swing, klasszikus- és jazz improvizációk a VeszprémFest 2024 programjában. Július 16-20-a között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint a Caravan Palace koncertezik a História kertben felállított nagyszínpadon, Snétberger Ferenc pedig 18-20-án három nap három különböző műsort ad a Jezsuita Templomkertben.

A VeszprémFest 2024-es programjának mai bejelentésén részt vett Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, területfejlesztési miniszter, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és a Németországban élő Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma-díjas gitárművész, a prémium zenei fesztivál 2024-es műsorának kiemelt hazai fellépője. Júliusban ismét a sokszínű zenei műfajok és világhírű előadók találkozóhelye lesz az egykori érseki pihenőhelyből rendezvény- és koncerthelyszínné átváltozó História Kert. Július 16-20-a között a nagyszínpadon öt nap öt műfaj öt élvonalbeli előadója lép fel. Íme:

07.16-a kedd: Milky Chance. A német művész a folk, a rock, a reggae, a jazz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja száz milliós letöltést elérő világ-slágereit. A formáció zenészeit olyan előadók inspirálták, mint Bob Marley, Jimi Hendrix vagy a Red Hot Chilli Peppers, zenei stílusukat mégis nehéz behatárolni egyedi módon mixelt stíluskavalkádjuk miatt. 2013-ban Stolen Dance című kislemezükkel robbantak be a köztudatba, amely 925 milliós megtekintést érte el a YouTube-on. Turnéztak Európa, Ausztrália és Amerika-szerte, felléptek többek között a Coachella, a Lollapalooza, a Reading & Leeds fesztiválon és a Szigeten is, de feltűntek Jimmy Kimmel Live show-jában is.

07.17-e szerda: Caravan Palace. A francia elektro-swing csapat 2008-ban jelent meg a világ zenei térképén. Az együttes három párizsi zenész szerencsés találkozásából született, akik azzal az eltökélt szándékkal hívták életre a formációt, hogy itt ötvözzék önálló zenei produktummá két szenvedélyüket, az elektronikus zenét és a vintage jazz-hangzást. Hatásaik között egyaránt tetten érhető Django Reinhardt, Lionel Hampton és a Daft Punk is, szerzeményeikben a ’30-as évek fekete-fehér filmjeinek hangulatát idéző hangbetétek, cigány népzenei elemek, swinges futamok és elektronikus groove-ok keverednek.

07.18-a csütörtök: Paloma Faith. A brit Awards-nyertes angol énekes és színésznő zenéje a soul és a jazz sajátos elegyéből építkezik, előadói stílusát sok esetben Amy Winehouse-hoz és Etta James-hez is hasonlítják. Bejárta a világ jelentősebb koncerthelyszíneit, fellépett többek között a Glastonbury Fesztiválon is, de The Voice zsűritagként is hírnevet szerzett magának. Hatodik stúdió-lemeze The Glorification Of Sadness címmel 2024. februárban kerül az üzletekbe, ezt követően pedig turnéra indul és Veszprémbe is ellátogat.

07.19-e péntek: Gregory Porter. Az amerikai jazz-soul világsztár 2016-ban pályafutása első magyarországi koncertjét Veszprémben adta, most pedig 8 év után visszatér a királynők városába. A kétszeres Grammy-díjas művész globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs jazzt. Legutóbbi albuma a Still Rising november 5-én jelent meg, a két lemezből álló kiadvánnyal évtizedes pályájának töretlen sikerét ünnepli. A 34 dalból álló gyűjteményben vadonatúj szerzemények, feldolgozások, duettek és korábbi nagy slágerei is szerepelnek.

07.20-a szombat: Toto. 3 Grammy-díj, 14 sorlemez, 8 koncertalbum, 3,4 milliárd dalletöltés és tucatnyi világsláger – a kaliforniai művész a ’70-es évek azon kevés zenekarai közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és sikeresek maradtak. A pop, a soul, a funk, a progresszív- és hard rock, az R&B, a blues és a jazz elemeit ötvöző muzsikájukkal több mint 40 millió lemezt adtak el világszerte, 2009-ben bekerültek a Musicians Hall of Fame-be. Legismertebb dalaik az Africa, a Hold the Line, a Rosanna, az I’ll Be Over You vagy éppen a Georgy Porgy. Veszprémben a Steve Lukather és Joseph Williams vezette Toto az együttes pályafutásának legnagyobb sikereiből ad elő válogatást.

2024-ben a VeszprémFest Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma-díjas gitáros művészetéből ad három napos metszetet a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben. A festői Veszprémvölgyben felállított szabadtéri színpadon a XVI. századi jezsuita kolostor romjai és a XVII. században épült barokk templom-épület magával ragadó atmoszférájú környezetében három nap alatt három különböző műsort hallhat a közönség.

A gitárművész ott volt a szárnyait bontogató, idén 20 éves VeszprémFest 2004-es születésekor és 2005-ben, majd 2011-ben is fellépett. 2024. július 18-20-a között a jazz és klasszikus műfajokból merítkező műsorait adja elő pályatársaival, barátaival és tanítványaival. 18-án Antonio Serrano spanyol harmonikaművésszel Jazz improvizációk Bach művei alapján című programját hallhatja a közönség. 19-én barátok és tanítványok színpadra lépésével Jazz és más inspirációk című műsora hangzik el, 20-án pedig a Pablo Casals Gordonkaverseny-nyertes, jelenleg a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola professzoraként is tevékenykedő Fenyő László csellóművésszel közös John Dowland és más klasszikus inspirációk című programja lesz műsoron. Antonio Serranóval és Fenyő Lászlóval közös koncertnapjaik délelőttjein az adott napi vendégművésszel közös ingyenes, de regisztrációhoz kötött workshopokat is tart.

Szóljon hozzá!