ZETApress

hírportál

Fekete Péter pénteken

December 8-án pénteken lesz a Fekete Péter premierje a 20 éves Centrál Színházban. Básti Julit fia, Soma rendezi az örökzöld zenés vígjátékban – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. Az előzmények idekattintva olvashatók.

December 8-án a színház első premierjének újra hangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja és Básti Julit is újra láthatja a közönség Szőnyi Ella nagyságos asszony szerepében. A rendező személye viszont változott: Puskás Tamástól fia, Samu vette át a stafétát.

A ’30-as évek Budapestjén játszódó megejtő mesében egy balek és egy tőzsdecápa körül bonyolódnak az események és persze mindenbe beleszól a szerelem. Charlie bácsi szerepében Alföldi Róbertet láthatjuk, a jóképű üzletembert Fehér Tibor alakítja, Martinovics Dorina az ifjú titán fülig szerelmes gépírónőjét, míg Balla Eszter színésznő aspiráns húgát játssza.

Kiváló csapat állt össze arra az örömteli feladatra, hogy a Centrál Színház 20. születésnapja alkalmából újból műsorra tűzzük a Fekete Péter című zenés vígjátékot. Csodás díszlet, csodás kosztümök. Míg várok a jelenetemre, boldogan nézem a fiamat a takarásból, hogy ő ne lásson engem. Tetszik a türelme, a nyugalma, humora, az ízlése – nyilatkozta Básti Juli, akit fia rendez az előadásban.

Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mese, alapszituációja igencsak aktuális ma is. A jóképű tőzsdecápa találkozik a világ legnagyobb balekjával, aki bármihez ér, összeomlik. Kész katasztrófa! Mi lehetne hát jövedelmezőbb befektetés, mint részvénytársaságot alapítani a pechjére? Az üzlet beindul, de közbeszól a szerelem: a dörzsölt úriember és a lúzer is találkoznak a nagy Ő-vel. A megejtő szerelmi kergetőzést örökzöld slágerek tarkítják és a fináléban már boldog párok szorongatják egymás kezét.

Idén a Fekete Péter sokadik bemutatója visszatér a Centrál Színházba. Oda, ahonnan indult. – Furcsa, de olyan mintha most próbálnám először, frissnek és rendkívül szellemesnek tartom. A játékkedvem pedig töretlen. Az előadás egy analóg világba tekint vissza, ahol az emberi kapcsolatok mélyebbek és személyesebbek voltak. Egy időutazáson veszünk részt: mi, alkotók kezeljük az időgépet és remélem, ez az utazás a nézőknek is varázslatos élményt nyújt majd – mondta a főszereplő: Magyar Attila.

A Fekete Péter megejtő mese mindnyájunknak, fiúnak, lánynak, ifjúnak, bölcsnek. Olyan nívós bájjal terelget bennünket teljes egymásrautaltságunk elfogadása felé, hogy hirtelen karnyújtásnyira kerül egymástól fekete és fehér, magány és viszonzott szerelem – nyilatkozta Puskás Samu rendező.

Eisemann Mihály, Somogyi Gyula és Zágon István művét Hársling Hilda átdolgozásában láthatják majd a nézők. Főszereplők: Magyar Attila, Básti Juli, Martinovics Dorina, Fehér Tibor, Alföldi Róbert, Balla Eszter. Díszlettervező: Bagossy Levente, jelmeztervező: Kárpáti Enikő, világítástervező: JasonTaylor, dramaturg: Horváth Panna, zenei vezető: Fekete Mari, remaster: Puskás Dávid, koreográfus: Boronkay-Szalay Olimpia.

Szóljon hozzá!