ZETApress

hírportál

Kaszás Attila-díj 2023

Kihirdették a Kaszás Attila-díj 2023-as jelöltjeit. Elindult a közönségszavazás: november 30-án csütörtökig lehet voksolni a jelöltekre – derült ki a Nemzeti Színházban tartott mai sajtótájékoztatón.

Nagy Cilit, Csankó Zoltánt, Fehér Lászlót és Fila Balázst jelölték 2023-ban a Kaszás Attila-díjra. A négy színművészre november 30-án éjfélig szavazhat a közönség, az elismerést december elején, ünnepélyes keretek között adják majd át a Vígszínházban.

Idén összesen 41 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, a jelöltek maguk közül választották ki azt a négy színművészt, aki továbbjutott a szavazás utolsó, 3. körébe. November 30-án éjfélig a közönség dönthet arról, hogy a négy jelölt – Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze; Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze; Fehér László, a Forte Társulat tagja és Fila Balázs, a József Attila Színház művésze – közül ki kapja meg az elismerést.

Kaszás Attila nem tudatosan volt közösségteremtő személyiség, ez a lényéből fakadt. Magnetikus erő sugárzott belőle, egyszerűen jó volt a közelében lenni, jó volt vele beszélgetni. Ez a díj a legméltóbb tisztelgés Kaszás Attila emléke előtt, gratulálok mind a négy jelölt kollégának – hangsúlyozta Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója.

Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: a jelöltté válás önmagában elismerést jelent, mert láttatja mindazt az értékteremtő munkát, amelyet példaként lehet állítani a nemzet elé. – Bizonyosság ez a jövő generációinak arra nézve, hogy lehetséges és érdemes a tehetséget, a szorgalmat az álmok szolgálatába állítani – tette hozzá.

A színházi szakma erős belső kultúrája lenyűgöző, sokat köszönhet Magyarország, a magyarság a színházi társulatoknak. Jó látni, hogy a határon túli közösségek is érzik ezt, és évről évre jelölnek maguk közül a díjra. Fontos, hogy a helyben elismert és szeretett tehetségek országosan is ismertté váljanak – emelte ki Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a Kaszás Attila-díj egyik alapítója.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában. A 2023-as jelöltek bemutatkozó kisfilmjükben ezért a hivatásukhoz fűződő viszonyuk mellett arról is meséltek, milyen fontos szerepet játszik életükben színházi társulatuk.

Senki sem csillog magától. Nagyon sok ember munkája van abban, ha egyvalaki nagy és igazán kiemelkedő teljesítményt nyújt – mondta Nagy Cili, a Weöres Sándor Színház színművésze. A József Attila Színház által jelölt Fila Balázs úgy fogalmazott, számára a biztos pontot jelenti a társulata, Fehér László pedig felidézte: már kárpátaljai színinövendékként azt tanulta, hogy egy társulatnak családként kell működnie. Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház 3. alkalommal jelölt művésze szerint a díj a közönség és a szakma elismerése mellett Kaszás Attila szellemisége miatt is fontos. – Nagyon erős közösségteremtő ereje volt – emlékezett vissza egykori kollégájára.

November 30-ig tart a közönségszavazás

A Kaszás Attila-díj 2023-as jelöltjeire október 26-tól a www.kaszasattiladij.hu oldalon szavazhat a közönség. A díjat az a színművész veheti át, akire addig a legtöbb voks érkezik. Az elismerést december 05-én kedden ünnepélyes keretek között adják át a Vígszínházban.

A Kaszás Attila-díj átadását idén is nagy összefogás kíséri: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a Kulturális és Innovációs Minisztériumon és a Hegyvidéki Önkormányzaton kívül komoly részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség is. Az elismerés anyagi megbecsüléssel is jár, mind a Kulturális és Innovációs Minisztérium, mind pedig a díj meghirdetését támogató Raiffeisen Bank jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt, Orosz Ákos, Földes Tamás, Rusznák András és Harsányi Attila vehette át.

Szóljon hozzá!