ZETApress

hírportál

Fesztiválünnep színezüstben

Szeptember 03-án vasárnaptól 11-én hétfőig zenei- és irodalmi programokkal várja a közönséget a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál Budapest hét helyszínén – tudtuk meg a Rumbach utcai Zsinagógában. A fesztivál programjairól részletes információk idekattintva olvashatók.

A rendezvénysorozatnak a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai Zsinagóga, a Bálint Ház, a Magyar Zene Háza és a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont – hallottuk a délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Egressy Rita fényképezett.

A közönség a magyar zenei élet olyan elismert énekeseivel találkozhat, mint Malek Andi, Szulák Andi, Falusi Mariann, Veres Mónika Nika, Pásztor Anna, Janicsák Veca, Müller Péter Sziámi, Dés László és Vastag Tomi. Az énektudásukkal is kiemelkedő színészek közül fellép Gubik Petra, Ónodi Eszter, Koós Réka, Hámori Gabriella, Janza Kata, Fesztbaum Béla, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Csonka András, Kamarás Iván, Máté Gábor és Mácsai Pál.

A hazai zenésztársadalomból többek között Illényi Katica, Korcsolán Orsolya, Klein Judit, Jáger Bandi, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szives Márton, Nógrádi Gergely, Banda Pál, a Voice&Brass, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Klezmerész együttes lép színpadra.

A fesztivált a Jávori Fegya vezette Budapest Klezmer Band koncertje nyitja, és a szintén 25 éves jubileumát ünneplő Masa Tamás vezette Sabbathsong Klezmer Band fellépése zárja a Dohány utcai Zsinagógában. A fesztiválon köszöntheti a közönség az izraeli Voices of Yemen együttest, az Omri Mor Triót és Alex Jacobowitz marimba- és xilofon-művészt is.

Világpremierre készül a Leonyid Gutkin által vezetett Binah Orchestra, amely erre az estére hazai és nemzetközi fellépőkkel egészül ki: az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, valamint Viktoria Koloszova énekesnő csatlakozik az együtteshez.

Szóljon hozzá!