ZETApress

hírportál

Cirkusz a Duna felett

A cirkusz világnapján, április 15-én szombaton 16:30-kor ifjabb Simet László artistaművész a Duna történetében először, a folyó felett kifeszített drótkötélen cirkuszi frakkban sétál át az egyik partról a másikra – tudtuk meg a délelőtti Duna parti sajtótájékoztatón.

Az Átmentem produkció hátterének megismerésében Szabó László moderálásával segítséget nyújtott Fekete Péter rendező, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, ifjabb Simet László érdemes művész artista és dr. habil. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és sportpszichológia tanszék vezetője, aki az eseményre való mentális felkészülésbe engedett betekintést!

Végig kísérhettük az artista művész vízi-szemléjét, sőt egy kis ízelítőt is láthattunk a produkcióból: drótköteles bemutatót, melyet élőben a kötélről kommentált, ahogy szombaton is teszi majd! A mai napig aktív 63 éves artistaművész 2019-ben megdöntötte saját magassági rekordját: Kínában az első Wencheng Dawazi International Competition Fesztiválon 87 méter magasban egy 157 méter hosszú drótkötélen többször is átfutott.

A szombati produkció a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitóünnepségén, a Budapest 150 program keretében valósul meg. A pesti Belgrád rakpart 18. és a vele szembeni budai Raoul Wallenberg rakpart között a Duna szélessége mintegy 300 méter. A drótot a budai oldali kiinduló pont és a pesti oldali érkezési pont mellett több helyen, legalább 9-12 ponton a vízen is feszíteni kell; a Duna vizén történő kikötési pontokat uszályokra tervezik, a parton daruk rögzítik a drótot; az uszályokon a feszítés emberi erővel, 20 segítő összehangolt munkájával történik; három uszály áll rendelkezésükre a vízen és 1-1 daru a két parton; a hajózási forgalom a fenti időszakban szünetel, szükség esetén a rakpartokon a közúti forgalom is korlátozásra kerül.

Élő közvetítés

A történelmi cirkuszi produkció Magyarországon először lesz látható. Az európai viszonylatban is egyedülálló eseményt online is meg lehet majd csodálni olyan kamerák segítségével, melyek látványvilágát más közvetítések nem adják vissza. Az otthon kényelméből is átélhető lesz, milyen a Duna felett sétálni dacolva a gravitációval, a széllel, a folyó elemi erejének hömpölygő vonzásával az artistaművészre és a balanszrúd két végére rögzített GoPro kamera segítségével. Az élő közvetítést a levegőből drónok, valamint az uszályokon felállított kamerák segítik, ezzel egyedülálló élményt nyújtva a képernyők előtt lévőknek.

Mit lehet látni a kamerákon keresztül? – Amit a kötéltáncos lát: az átkelést ifjabb Simet László szemszögéből 30 méteres magasságból; élőben a balanszrúd egy-egy végéről; a budai indulást és a pesti érkezést, közben hallgatni szakértők kommentárját; a Duna közepén lévő uszályról, ahol a cavalettiket tartó artisták feszítik ki a köteleket; a levegőből a drónkameránk nézőpontjából és előkészületeket bemutató exkluzív werkfilmeket, bejátszókat.

Szóljon hozzá!