ZETApress

hírportál

JELEN/LÉT a Nemzetiben

A Magyarországi Szerb Színház szervezésében és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megrendezzük a hazai nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, az JELEN/LÉT Fesztivál 2023-at – tudtuk meg a délelőtti Nemzeti színházi sajtótájékoztatón.

A Fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség, a szakma előtt. A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. A JELEN/LÉT Fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a saját nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Újdonság, hogy az idei fesztivál programja workshopokkal bővül, nemzetközi szaktekintélyek oktatják a szakma fogásait (pl. Adam Devenport, USA) azon kívül színészportrék gazdagítják műsorunkat. A JELEN/LÉT Fesztivál megnyitóját március 21-én kedden 19 órakor tartják a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Termében.

Idén a JELEN/LÉT Fesztivál bekerült a 10. SZÍNHÁZI OLIMPIA világesemény hivatalos kísérő programjai közé is. Hazánk ad otthont a 10. Színházi Olimpiának. A kiemelt program 2023 márciusától június végéig kerül megrendezésre azzal a legfőbb céllal, hogy a világ minden tájáról érkező színházak legreprezentatívabb találkozójává váljon.

A Színházi Olimpia célja az volt, hogy olyan nemzetközi fórummá váljon, amely a világszínvonalú színházművészeket nyitott párbeszédekbe tudja vezetni a különböző nyelvek, kultúrák és ideológiák határain túl. Az 1995 óta kilenc alkalommal megrendezett fórum ikonikus nemzetközi művészeti eseménnyé nőtte ki magát.

A fesztivál mindenkori fő támogatója Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Egyházi és nemzetiségi államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a 10. Színházi Olimpia Igazgatósága.

Szóljon hozzá!