ZETApress

hírportál

Pajtaszínházi Szemle

A VIII. Pajtaszínházi Szemlét tartották a január 21-ei és 28-ai szombatokon a Nemzeti Színházban. Már 8. alkalommal tartották meg az eseményt, melynek idén is a nemzet színháza adott hont a ferencvárosi Duna parton. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Szemle alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportja mutathatta be az elmúlt hónapok során megvalósított előadását. A programban a komédiától kezdve, a dokumentumszínházi darabon, bűnmegelőzési vígjátékon, mesén át a szociodrámáig a legkülönfélébb színpadi műfajok szerepeltek. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló és a Nemzeti Színház által támogatott program záróeseménye a Pajtaszínházi Szemle, melyet minden évben a Magyar Kultúra Napja előtt is tisztelegve, a jeles dátum környéki hétvégéken tartanak.

A Pajtaszínházi Program célja a régen igen jelentős magyar falusi színjátszó hagyományok újraélesztése, melyet 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével és a Nemzeti Színház támogatásával indítottak el.

A projektbe minden évben hazánk 19 vármegyéjének egy-egy települése kerül bevonásra. Az így született pajtaszínházi közösségek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a Nemzeti Színház stúdiószínpadain a Szemle során. A produkciók megvalósulását a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végig-kísérve az alkotó folyamat minden állomását a tervezéstől a próbafolyamatokon át egészen a megvalósulásig.

Az VIII. Pajtaszínházi szemlén bemutatkozott települések: Bakonszeg (Hajdú-Bihar vármegye), Dunavarsány (Pest), Eger-Felsőváros (Heves), Jakabszállás (Bács-Kiskun), Kővágóörs (Veszprém), Mihálygerge (Nógrád), Nagydobsza (Baranya), Nemesbikk (Borsod-Abaúj-Zemplén), Nyírbogát (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Rajka (Győr-Moson-Sopron), Ruzsa (Csongrád-Csanád), Ságvár (Somogy), Sárkeresztúr (Fejér), Sorkikápolna (Vas), Szeghalom (Békés), Tatabánya-Felsőgalla (Komárom-Esztergom), Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok), Újireg (Tolna), Vasboldogasszony (Zala vármegye). A legkisebb település a 229 fős vasi Sorkikápolna, a legnagyobb pedig a 17.300 fős hevesi Eger-Felsőváros volt.

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 21-én Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója; Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be.

Január 28-án Szabó Ágnes mellett Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatóhelyettese; Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitotta meg a szemlét. Az elmúlt 8 évben, a projekt kezdete óta összesen 138 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újra szerveződtek a helyi színjátszókörök. Az alkotóközösségek rendszeres együttléteinek közösségfejlesztő hatása is megmutatkozott, melytől új közösségi aktivitások indultak el.

Szóljon hozzá!