ZETApress

hírportál

Notre Dame-i világsztár Pécsett

Egy igazi világsztárt lát vendégül ma a Pannon Filharmonikusok Zenekara Európa Kulturális Fővárosában. Olivier Latry a párizsi Notre Dame három orgonistájának egyike, a hangszer egyik legelismertebb művésze, aki a francia zenei hagyományok őrzésével, improvizációival és hangfelvételeivel egyaránt komoly elismerést vívott ki magának.

A hangszer napjaink egyik legjelentősebb művészeként tartják számon. A művész 1962-ben született Boulogne-sur-Mer-ben, itt is kezdte orgonatanulmányait a Saint-mauri Regionális Nemzeti Konzervatóriumban, amelyeket később Párizsban folytatott. 1983-tól a Párizsi Katolikus Intézetben tanít, majd a Reims-i konzervatóriumban, ahol korábbi mestere helyébe lépett. 1995-ben a párizsi nemzeti konzervatórium orgona professzorává avatják. A Notre Dame nagy orgonájánál (le Grand Orgue) 1985 óta ül Philippe Lefebvre-rel és Jena-Pierre Leguay-vel.

Olivier Latry keresett koncertmuzsikus, az öt földrész több mint ötven országában fellépett már, Észak Amerikában a legnépszerűbb francia orgonistának számít 1988 óta, amikor az Amerikai Orgonisták Szövetsége meghívta houstoni kongresszusára. Bach, Mozart, Schumann, Widor, Franck, Vierne, Duruflé műveinek Latry-féle felvételeiről a kritikusok csak az elismerés hangján szóltak.

Latry nem csak az elmúlt századok francia orgona-hagyományainak továbbörökítésében jeleskedik, de improvizációi is messze földön híresek. Több díj büszke tulajdonosa: a párizsi székhelyű Simone és Cino Del Duca alapítvány mellett több angol iskola elismerésében is részesült.

A billentyűk és pedálok francia mágusa este fél 8-kor érkezik Európa Kulturális Fővárosába a Pannon Filharmonikusok Világsztárok Pécsett elnevezésű sorozata keretében. Ekkor Vass András vezényletével Váradi Mariann és Varga Anikó közreműködésével Haydn, Lickl, Poulenc és Saint-Saëns művei csendülnek fel a Pécsi Bazilikában ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Szóljon hozzá!