ZETApress

hírportál

Karnyóné az Operaházban

Vajda János harmadik operáját, a Karnyónét tűzi műsorára májusban a Magyar Állami Operaház, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Az 1988-as Márió és a varázsló, meg a ?99-es Leonce és Léna után a két felvonásos zenedráma Csokonai Vitéz Mihály költeményének Várady Szabolcs által modernizált változata. A magyar nyelvű feliratozást Karczag Márton készítette.

S minek kell egy magyar áriának magyar felirat? Mert a kétszáz évvel ezelőtti nyelvezet nehezen érthető a mai fülnek. Épp elég lesz a művészeknek is kiénekelni. Mindjárt két szereposztásban gondolkodott Ascher Tamás rendező, de számára nem létezett első és második szereposztás. Mindkettő egyaránt értékes lett.

Ascher nem akarja megszabni, hogyan játsszon a színész. Lényeg, hogy jól énekeljen, s a saját karakteréből építse fel a figurát. Ezért kaphat két ellentétes személy is lehetőséget ugyanazon figura megformálására. Karnyónét Wiedermann Bernadett és Bátori Éva alakítja. Egyikük szoprán, másikuk mezzoszoprán tartományban énekel, mégis mindketten jól formálják meg a címszereplőt. Karnyót Gulyás Dénes kiváló művész operaénekes és Mikó István színművész formálja meg. Énektudásban mindannyian érezzük a köztük lévő különbséget, de Mikó szerepalakítása pótolja a hiányokat.

A díszlet és az utcákat elárasztó plakát Khell Zsolt munkája. A jelmezeket Szakács Györgyi, a mozgásvilágot Novák Péter tervezte. A zenekart Török Géza és Selmeczi György vezényli. Hallhatunk a hangszerek között köcsögdudákat is. A Téka Együttes szólaltatja meg őket, akik már harminc éve művelik a népzenét a színpadon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Álomszámok a lottérián

Szóljon hozzá!