ZETApress

hírportál

Fenntartható jövőnkért

Már 17 hazai színház kötelezte el magát az fenntartható jövő mellett! Újabb hét színház, illetve produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, melyet a Miskolci Nemzeti Színház még az előző évad elején indított el, azzal a határozott céllal, hogy minél több színház számára alapvetés lehessen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben.

Az öko-tudatos színházi társulás célja a szemléletformálás, és minél több zöld programban való részvétel; környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel, illetve közös zöld színházi programok megvalósítása, és közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.

A szeptember végén létrehozott szakmai társuláshoz másfél hónap alatt újabb hét intézmény csatlakozott: a Manna Produkció, a Budaörsi Latinovits Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Budapest Bábszínház, a MU Színház, a Centrál Színház, és a Városmajori Szabadtéri Színpad – tudatta Tamás Dorka. Fotóink Borovi Dániel, Éder Vera, Grósz Róbert, Kállai-Tóth Anett, Nagy Gergő, Sárosi Zoltán és Kemendi Balázs felvételei.

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője szerint: a kezdeményezés erejét és az ügy tisztaságát mutatja, hogy egyre több kulturális intézmény keresi a zöld színházi társulás lehetőségét. Szemléleti és technológiai forradalom küszöbén állunk, minden döntésünkkel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ezt a fejlődést az öko-tudatosság mentén érjük el. A színház közösségi tér, így közege lehet ennek a folyamatnak, segítséget adhat eligazodni a fenntartható életmód elérésében, – példát mutathat már azzal is, ha a környezettudatosság mentén, és az erőforrásainak leghatékonyabb felhasználásával van működtetve. Felelősségünk van abban, hogy az edukáció és a szemléletformálás segítségével a zöld gondolkodás a mindennapjaink részévé válhasson -, a háztartásoktól a munkahelyek üzemeletetéséig, a legszélesebb társadalmi körben. Továbbra is várjuk azoknak a színházaknak és intézményeknek a jelentkezését, akik elkötelezettek környezetünk és az egészségünk védelme iránt! Ebben segítségünkre lesznek Zöld Nagyköveteink, akik a projektért intézményi szinten felelősek. A mostani példaértékű összefogással közösen igyekszünk tenni a jövő (és a jelen) nézőiért!

A hét újonnan csatlakozó Zöld Színház és Zöld Nagyköveteik: Manna Produkció – Gáspár Anna és Molnár Anna, Budaörsi Latinovits Színház – Bohoczki Sára és Páder Petra, Trafó Kortárs Művészetek Háza – Csikós Lujza és Szalipszki Judit, Budapest Bábszínház – Pethő Gergő, MU Színház – Erős Balázs, Centrál Színház – Pokorny Lia, Városmajori Szabadtéri Színpad – Kis-Kovács Luca.

Az első körben csatlakozó Zöld Színházak: Bartók Kamaraszínház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Miskolci Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Stúdió K Színház.

Szóljon hozzá!