ZETApress

hírportál

Mária-ünnep énekkarral

Egy hét múlva Indiktion-koncert Budapesten: a Szent Efrém Férfikar ezúttal a Pro Musica Leánykarral énekel együtt – tudatta Tamás Dorka.

Mához egy hétre, szeptember 4-én pénteken 19:30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony Fő-plébániatemplomban az Orientale lumen sorozat keretében a Szent Efrém Férfikar a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykarral ad közös koncertet. A koncert időpontja nagyon közel esik a keleti egyházban az új egyházi év kezdő napjához, az Indiktionhoz, ezért a megújuláshoz, az új emberhez kapcsolódó műveket idéznek majd föl az előadók. 2020 első felének bezártsága után valóban újrakezdés ez az őszelő, ami reményt hordoz, így a felhangzó imák, motetták, liturgia részletek a bizakodást, a jövőbe vetett hitet hirdetik. Többek között Bortnyansky, Rachmaninov, Boksay János, Kodály, Kocsár, Holst, Lotti, Martini, Victoria és Palestrina művei is felcsendülnek majd.

Szeptember elseje a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év, az Indiktion kezdő napja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a naphoz. – A szeptember 4-i műsor egyedi az Orientale történetében, hiszen soha nem fordult még elő, hogy eddigi 36 hangverseny nem valamelyik nagy ünnep tematikájához kapcsolódott, hanem a bizánci újévkezdés, az indiktion időszaka inspirálta. A rendhagyó év indokolja ezt, s mi most próbálunk a szükségből erényt kovácsolni – nyilatkozta Bubnó Tamás, a férfikar művészeti vezetője.

A hangverseny első szakaszában három nagy mester műveit énekli a Szent Efrém. Dmitry Bortnyansky, az ukrán területen született, Mozart-kortárs komponista a karácsonyi vecsernye híres énekét dolgozta föl, melyből az öröm, az ujjongás, a bizalom árad. Utána Rachmaninov híres Op.31. sz. Liturgiájának részlete szól, szövege ős-keresztény könyörgés a szentháromság irgalmáért, majd Boksay János száz éve komponált liturgiájának három részlete csendül föl ószláv nyelven.

A Pro Musica Leánykar a legjelentősebb egyházi géniuszok népszerű remekműveiből – Lotti, Martini, Victoria és Palestrina – énekel motettákat, majd a XX. század jeles mestereitől – Kodály, Kocsár, Holst – következnek zsoltárfeldolgozások és jól ismert Mária-énekek. Érdekes megfigyelni, hogy a több száz év távlatában alkotó mesterek eltérő zenei nyelvezetén miként sejlik át mégis az imádkozó ember azonossága, s az egyházi zene korokon átívelő egységes indíttatása.

Az ortodox naptár szerint augusztus 28-án ülték meg Nagyboldogasszony ünnepét, nálunk ez augusztus 15-e. Ez a legnagyobb Mária-ünnep, mely Szűz Máriának a földről az égbe való átköltözését, átlényegülését hirdeti. Bubnó Márk szólójával a görög-bizánci melodiárium egyik kincse hangzik fel: az úgynevezett 8-hangú sztichira, egy nagy lélegzetű, negyedórás egyházi-ária, mely végigvonul mind a nyolc egyházi hangnemen. Végül a két együttes közösen adja elő Franz Biebl, majd Szergej Rachmaninov Ave Maria-ját, búcsúzóul pedig – a hagyományoknak megfelelően – a közönséggel közös énekelve csendül fel egy Istenszülőhöz szóló fohász.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában.

Az 1986-ban alakult, Európa Nagydíjas, Magyar Örökségért díjas Pro Musica Leánykar a világ egyik vezető énekkarának számít. A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla – Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

Szóljon hozzá!