ZETApress

hírportál

Elfújta a szél

Ősbemutatókra készül a Magyar Állami Operaház. 23-án és 24-én este 7-kor mutatják be az Elfújta a szél című balettot. A három felvonásos táncjáték Margaret Mitchell világhírű regénye alapján készült. Koreográfusa Pártay Lilla, míg zenéjét Antonin Dvorak szimfóniáiból és kamaraműveiből Medveczky Ádám állította össze.

Kettős szereposztás lévén két fotós próbát tartottak tegnap és ma délelőtt az Andrássy úti dalszínházban, s ezért lesz a jövő héten két premier is. Nekem a tegnapira sikerült bejutnom. Legalább egy tucat fotoriporter dolgozta végi a három órát, s néztük végig együtt a darabot. Medveczky Ádám vezényelt, a főbb szerepeket Popova Aleszja, Cserta József, Volf Katalin, ifjabb Nagy Zoltán, Macher Szilárd, Szakály György és Keveházi Krisztina táncolta.

A másik szerosztás is kiváló. Csányi Valéria vezényel, Anna Tsygankova, Oláh Zoltán, Radina Dace, Bajári Levente, Apáti Bence, Túri Sándor és Weisz Sára táncolja végig a szerepeket. Közreműködik az Operaház zenekara és balett együttese. A karmesternő szüleire – Botka Valériára és Csányi Lászlóra, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetőire -, sokan emlékszünk még gyermekkorunkból.

A tegnapi próbán csak ritkán kellett leállni. Egyszer lassú volt a zene a balerinának, máskor túl gyors, harmadszor meg néhány hangszer vált számára hallhatatlanná. Kétszer a díszletet húzták fel túl korán, de az ismétléskor már ez is időben emelkedett. Inkább most legyen gond, mint a premieren, a közönség előtt!

S hogy kiről szól a táncjáték? Scarlett O?Haráról, Észak-Georgia ünnepelt szépségéről, akibe egy nagyvilági üzletember, Rhett Butler szerelmes. Túl egyszerű lenne a dolog, ha a lány is viszontszeretné őt, de erről szó sincs. Scarlett birtokszomszédjuk fiát, az örökké álmodozó Ashley-t szereti. S hogy még bonyolultabb legyen a románc, az amerikai polgárháború is kitör, mely nem csak a főhősök, de az egész kontinens életére döntő hatással van.

Szóljon hozzá!