ZETApress

hírportál

Kampány a felzárkóztatásért

Ghetto BalboaAz 5. Magyar Filmhét keretében rendezett vetítésen indították el #MÉGTÍZ elnevezésű társadalmi és közösségi finanszírozási kampányukat a Gettó Balboa című dokumentumfilm alkotói és az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány ? tudatta Imre Lóránt Balázs.

A szervezetek egyelőre 2,5 millió forintot igyekszenek összegyűjteni, hogy az ország hátrányos helyzetű közösségeiben a gyakorlatban ismételjék meg a Bogdán Árpád filmjében bemutatott kitörési receptet. A #MÉGTÍZ kampányról idekattintva olvashatunk.

A Gettó Balboa című dokumentumfilmben Misi, az egykori VIII. kerületi gengszter egy pisztolylövést túlélve, a börtön, és megtérés után a kerület kallódó fiataljait kezdi el sportra nevelni; bokszot tanít nekik. Tanítványai közül kitűnik a súlyosan hátrányos helyzetű, de nagyon tehetséges és szorgalmas Zolika, aki mostanra több profi világbajnoki cím tulajdonosa.

? A filmet tavaly mutattuk be először a Szarajevói Filmfesztiválon, azóta már számos fesztiválon vett részt és nyert el díjakat. A mostani kampánnyal és gyűjtéssel az a célunk, hogy a filmértőkön túl azokat a közösségeket is elérjük, ahova saját jogán nem jutna el a film. Az a célunk, hogy azoknak adjunk inspirációt és felkapaszkodási lehetőséget, akik inspirálták a filmet ? mondta el Bogdán Árpád, a Gettó Balboa rendezője, aki filmjéért épp a napokban vehette át a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját.

? Az összegyűjtött pénzből egyelőre tíz közösségbe tervez eljutni a csapat, ahol nemcsak a filmet vetítjük majd mozikörülmények között, de a helyi sport- és szociális szervezetekkel együttműködve igyekszünk konkrét kapaszkodót nyújtani a fiataloknak, továbbá felkutatni azokat az idősebb példaképeket, akik katalizátorai lehetnek egy felzárkózási vagy kitörési folyamatnak ? mondta el Ponczók Attila, a film ötletgazdája és producere.

? A dokumentumfilmekkel kapcsolatos általános gyakorlatunk az, hogy kijövünk a moziból és sóhajtunk egy nagyot. A Gettó Balboával és ezzel a kampánnyal szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy valódi változást tudjunk elérni egy film segítségével ? mondta el Józsa László a film másik producere.

? Nagyon örülünk, hogy hátrányos helyzetű közösségekben is léteznek sikertörténetek, mint a Gettó Balboában bemutatott Misié és Zolikáé, de sajnos tudomásul kell venni, hogy egyelőre nem ez a jellemző. A sikertörténeten túl a film sok társadalmi problémára világít rá, amelyek ellen ezzel a kampánnyal is tenni igyekszünk ? mondta el Szénási Szilvia, az UCCU Alapítvány vezetője.

A kampányban a két szervezet szakmai munkáját segíti még az Igazgyöngy Alapítvány, a Khetanipe Egyesület, XXI. századi Roma Nők Egyesülete, Nógrád Megyei Cigány Képviselők és Szószólók Szövetsége, Bhim Rao Egyesület, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu, Szolnok Önkormányzata, SZIA InDahouse, a nagykanizsai Javító Intézet, a miskolci Dr. Ámbedkár Iskola, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, illetve támogatóként a Decathlon Magyarország és a Felix Promotion International is.

A SpeakEasy Project 2004-es alapítású nemzetközi butik filmprodukciós ügynökség és dokumentumfilm fejlesztő műhely budapesti, berlini (Németország), és izmiri (Törökország) irodákkal. Az HBO-val koprodukcióban készült Ultra című dokumentumfilmje 2017-ben az Európa Filmdíj jelöltjei között szerepelt, MENJEK/MARADJAK című sorozatát 2014-ben az Erasmus Euro Media Díjával tüntették ki. A cég kereskedelmi ügyfelei között olyan nemzetközi márkák is szerepelnek mint a BASF, Ottobock, evosoft, vagy a Mastercard.

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és dialógusra roma és nem roma fiatalok között és ezzel csökkenjenek a romákkal szembeni sztereotípiák és előítéletek. Az Uccu roma önkéntes oktatóstábja elsősorban 10-19 éves diákoknak tart interaktív órákat az informális oktatás eszközeivel roma identitás és kultúra témájában. A foglalkozások során arra törekszünk, hogy a diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás és a külvilág iránt.

Szóljon hozzá!