ZETApress

hírportál

Újabb díj a Könnyű leckékért

Könnyű leckék plakátRangos emberi jogi díjat nyert a Könnyű leckék. Zurbó Dorottya dokumentumfilmje két díjat nyert a hétvégén a ZagrebDox fesztiválon. A film az ifjúsági zsűri különdíja mellett a rangos Movies That Matter zsűridíját is elnyerte ? tudatta Parádi Orsolya sajtókommunikátor. A február 1-jei Filmkritikusok díjáról idekattintva olvashatunk.

A zágrábi dokumentumfilm fesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya alkotását, indoklásában méltatva a Könnyű leckék című portré egyszerűségét és mozifilmszerűségét. Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon. A több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztiválon a rangos emberi jogi díjat, a Movies That Matter zsűridíját is Zurbó Dorottya filmje nyerte.

? A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai menekült erőteljes és személyes története, aki Magyarországon találja magát. A kiváló dramaturgia és vágás alátámasztja Kafia magányos útját. Az identitásról, elfogadásról és új otthon találásáról szóló, árnyaltan felépített személyes történet egyetemes kérdéseket tesz fel arról, hogyan találhatjuk meg helyünket a világban, ha nem térhetünk vissza oda, amit egykor otthonunknak hívtunk. A helyzet súlya és a nehéz döntések ellenére Kafia rugalmassága, ereje és sugárzó lénye miatt az előtte tornyosuló akadályok könnyű leckéknek tűnnek. Lenyűgözött minket lelkiereje, mellyel megpróbált emberséget találni a világban, holott egyszer már elveszített mindent ? olvasható a A Movies That Matter-különdíj indoklásában.

A Könnyű leckék az Inkubátor Programban készült, az Éclipse Film gyártásában, világpremierje nagy siker volt a Locarnói Filmfesztiválon. A hazai mozikban 2018. október 11-én mutatta be az ELF Pictures.

Szóljon hozzá!