ZETApress

hírportál

Elkezdődött az Aniloge

Magyar alkotások a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A tegnap kezdődött budapesti filmfesztiválon számos magyar alkotást is megtekinthet a közönség. Ma a Ludwig Múzeumban tárlatvezetéssel és közönségtalálkozóval egybekötött Ruben Brandt, a gyűjtő vetítés lesz.

A hivatalos versenyprogramban szerepel a Még egy nap élet című egész-estés animáció, valamint Bucsi Réka és Hegyi Olivér rövidfilmjei. Holnap itt tartják a fiatal magyar animációs generáció képviselői által készített Candide című, egyedi vizualitású filmsorozat díszbemutatóját az Urániában, vasárnap pedig a Három Hollóban lesz látható egy magyar rövidfilm-válogatás ? tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. A hétfői előzetes idekattintva olvasható.

A 16. Anilogue keretében ma este 7-kor a Ludwig Múzeumban lesz látható a Ruben Brandt, a gyűjtő című új, magyar egész-estés animáció. A vetítést megelőzően, 18 órától Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart exkluzív, egyórás tárlatvezetést a Westkunst?Ostkunst című gyűjteményi kiállításban, majd a vetítés után Réz András beszélget az alkotókkal, valamint Fabényi Júliával, Szipőcs Krisztinával, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatójával és Liszka Tamással az animációs filmről, a műgyűjtés szenvedélyéről és a múzeumokról. A közönségtalálkozót követően lehetőség nyílik koccintani az alkotókkal.

Holnap 19 órakor és vasárnap 21 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik az egész-estés verseny keretében a Még egy nap élet című alkotást, mely az 1975 és 2002 közt zajló, a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt angolai polgárháború borzalmait tárja elénk. A film lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, így a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió is részt vett a film elkészítésében.

Holnap 21 órakor az Urániában tartják a Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor rendezésében készült, a Kovásznai avantgarde örökséget követő, modern tempójú és nyelvezetű Candide című, egyedi vizualitású alkotás díszbemutatóját. Voltaire klasszikusának szabad adaptációjában Candide megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét ? kortárs helyszíneken. Gyakran nehéz helyzetekben találja magát, és szembe kell néznie a világ kegyetlenségével. Azonban Pangloss mester utasításait követve próbál optimista maradni, miközben körbeutazza a világot egy kaliforniai start-up cégtől kezdve Észak-Optimisztánon keresztül az űrig. A 13 epizódból felépülő film épp úgy, mint az eredeti regény, az adaptáció a mai politika és vallás kortárs szatírája.

Szombaton 11-kor a Három Hollóban a rövidfilmes versenyprogram A-csoportjában vetítik majd Bucsi Réka Solar Walk és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotásait. Vasárnap 13 órakor szintén a Három Hollóban a magyar animáció legújabb darabjaiból lesz egy rövidfilm válogatás, ahol látható lesz Turai Balázs: Róma bukása, Molnár Eszter: Csillebérc ? Tündérek a budai hegyekben, Ivády Tamás: Meg akarlak tartani, Szénasi Marcell: Zűrös környék, Varga Tímea Laura: Még nem, Láng Orsolya: Szezon után és Traub Viktória: Sellők és rinocéroszok című számos díjat nyert alkotása.

Idén 300 animációs rövidfilmet és 14 egész-estés filmet ? számos magyar alkotást is ? kínál a fesztivál, melyek közül több a Három Hollóban lesz megtekinthető, a Francia Intézet, a Lengyel Intézet és a Cervantes Intézet pedig ingyenes vetítéseket is tart majd. Az Anilogue fókuszában idén ? az Adriai hullám vetítéssorozat keretében ? Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak.

Szóljon hozzá!