ZETApress

hírportál

Egy nő fogságban

Egy nő fogságbanAz 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat.

A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: Meg fogok szökni!

Az elsőfilmes alkotó és kamerája 2016-17-ben majd 100 napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit, belülről, jelenidőben volt képes megismerni. Az együtt megélt mindennapokból és sorsfordító pillanatokból született művészi igényű, bensőséges alkotás sokkal többet ad a nézőnek mintha csupán egy oknyomozó munkán keresztül kísérelné megismerni a modern-kori szolgaság jelenségét.

Tuza-Ritter Bernadett megrázó és felkavaró 89 perces alkotása az első magyar egész-estés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, melyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert. A Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmdíj zsűrije a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el. A film az Éclipse Film gyártásában készült. Tervezett bemutató: 2019. I. negyedéve az Elf Pictures forgalmazásában ? tudatta Parádi Orsolya.

Szóljon hozzá!