ZETApress

hírportál

Novemberi VERZIÓ

15. VERZIÓA lázadó költőnő és a focista pótmama a 15. VERZIÓ versenyprogramjában. A november 6-a és 11-e között megrendezendő emberi jogi versenyprogramban 12 film szerepel ? tudatta Parádi Orsolya.

A filmek között látható lesz a patriarchális társadalmat kritizáló szaudi költőnő története, színielőadásra készülő fehérorosz női börtönlakók, és körkép az illiberális demokráciák felemelkedéséről. A 15. VERZIÓ idén is közel hozza a távoli földrészeken élő embereket egyedülálló történetek formájában. A különféle gyereksorsokat négy film mutatja be a versenyprogramban.

A figyelem csodája Fernand Melgar filmje, mely öt szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő gyerek első iskolaévét követi egy különleges svájci intézményben, ahol megélhetik azt a szabadságot és biztonságot, ami minden gyereket meg kellene, hogy illessen.

Alicia évek óta arra vár, hogy végre örökbe fogadják. A holland rendező, Maasja Ooms a 2017-es IDFA zsűrijének különdíját kapta filmjéért, mely egy árvaházban játszódó négyéves érzelmi hullámvasutat mutat be.

Alisa Kovalenko ukrán-francia-lengyel koprodukciója, a Hazai pályán egy profi sportolói karrierről álmodó lányról, Alináról szól, aki tehetségesen futballozik. Amikor testvérei pótmamájává is kell válnia, kényszerválasztás elé kerül.

A versenyprogramban szerepel az Európai Filmdíjra jelölt Srbenka is, a horvát Nebojša Slijepčević filmje is. A mű egy szerb lány 1991-es, zágrábi meggyilkolásáról szóló avantgárd színházi darab próbáit mutatja meg, melyek terápiaként kezdenek működni, de a 12 éves színésznő, Nina úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget.

Határhelyzeteket átélő nőkről is láthatunk filmeket az idei VERZIÓN. Tizenegy nő készül egy színielőadásra egy fehérorosz börtönszínházban Anasztazia Mirosnyicsenko Első szerep című filmjében. A próbafolyamat mindannyiuk számára felszabadító és átformáló erejű élmény.

Rana Abu Fraiha egy halálosan beteg muszlim beduin nő történetét meséli el, aki úgy dönt, hogy a zsidó temetőben akar végső nyughelyet, ezzel súlyos érzelmi drámát generálva a családban. Az Anyámat követve című filmmel az alkotó a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb rendezőjének díját nyerte el.

A szaudi költőnő, Hissa Hilal az első nő, aki bejutott a Milliók költője című népszerű tévéshow döntőjébe. Stefanie Brockhaus és Andy Wolff Európai Filmdíjra jelölt filmje, A költőnő inspiráló történet egy nőről, aki személyes szabadságát kockáztatja azért, hogy hetvenmillió néző előtt kritizálhassa a patriarchális berendezkedést a Goethe Intézet támogatásával.

Háborús traumákkal küzd Alina Gorlova számos díjat nyert ukrán filmjének női főszereplője. A Semmi sem mutatja hőse hazatér a háborúból, de otthon újabb harc várja: meg kell küzdenie az őt kísértő emlékekkel.

A globális társadalmi változásokra reflektál a Farkasok szabadon című film, melynek fő kérdése: milyen magyarázatot adhatunk a Trump-jelenségre? Rupert Russel német?amerikai koprodukcióban készült műve egyedi hangú állásfoglalás az illiberális demokráciák felemelkedéséről, melyet öt országban három éven át forgattak a Goethe Intézet támogatásával.

A Hosszú évszak egy libanoni szír menekülttáborba kalauzol. Milyen azoknak az élete, akik nap mint nap a híreket várják szülővárosukból, Rakkából? Leonard Retel Helmrich filmje a legjobb holland dokumentumfilm díját kapta a 2017-es IDFÁ-n az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Regionális képviseletének támogatásával.

A Watani, a hazám Marcel Mettelsiefen Oscar-jelölt rövidfilmje alapján készült, és egy család menekülését mutatja be a háború sújtotta Szíriából, illetve hogy miképp próbálnak új életet kezdeni az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Regionális képviseletének támogatásával.

A kongói Dieudo Hamadi dokuja Joseph Kabila brutális rendőrállamába, a kaotikus és sokszor veszélyes Kinshasa városába viszi a nézőt, ahol három aktivista az ellenzék egyesítésén fáradozik, hogy politikai változást hozzanak. A tavalyi Verzón vetített Ezredes mama alkotójának új filmje, a Kinshasa Makambo kongói, francia, svájci, német, norvég koprodukcióban készült.

A 12 filmes mezőnyből az ötfős Diákzsűri választja ki a legjobbat, mely a Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját kapja. A 15. VERZIÓ Filmfesztivál díjátadó eseménye november 10-én, szombaton este fél 8-kor lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 11-én, vasárnap délután ismét levetítik.

A 15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál az Európai Unió Kreatív Média programjának társfinanszírozásával valósul meg Budapesten november 6-tól 11-ig a Toldi, Művész, Kino Café, Blinken OSA, CEU és Trafó mozikban, továbbá november 15-től 25-ig Pécsett, Kecskeméten és Szegeden.

Szóljon hozzá!