ZETApress

hírportál

Bábel a képzeletben

Tegnap délelőtt a Művész moziban mutatták be a sajtónak a Babel című 142 perces színes, feliratos amerikai filmet. Négy történetet mond el, melyek 36 óra alatt játszódnak három kontinens négy országában. Egy amerikai pár Marokkóban utazgat, amikor turistabuszukat támadás éri. A sivatagban egy pásztor fegyvert ad a gyerekeinek, hogy azok megvédhessék a kecskéket a sakáloktól. Kaliforniában egy házvezetőnő magával viszi a gondjaira bízott gyerekeket az unokaöccse esküvőjére Mexikóba. Japánban egy fiatal lány próbálja feldolgozni anyja halálát.

A látszólag összefüggéstelen események hálójában vergődő emberek sorsa akaratlanul is összefonódik. Vétlenül elkövetett bűnök sorozata rávilágít arra, hogy mennyire képtelenek vagyunk szót érteni egymással, mennyire elidegenedtünk a valóságtól, mennyire áthághatatlanok a kulturális különbségek.

Alejandro González Iňarritu filmje annak a trilógiának a befejező része, melynek első darabjai a Korcs szerelmek és a 21 gramm. A Babel igazi mestermunka, katartikus élmény, érzelemi és gondolati kérdésfelvetései provokatívak. A film Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, továbbá a legjobb filmdrámának járó Golden Globe díjat. Forgalmazza a Budapest Film február 8-tól hét kópiával.

Szóljon hozzá!