ZETApress

hírportál

Hat jelölést kapott a Külvárosi fények

Bejelentették a ?finn Oscar-díj? idei nevezettjeit. A finn filmművészetben legjobb eredményt elérő alkotásokat 14 kategóriában díjazzák minden évben. A díjkiosztó gála február 4-én lesz Helsinkiben, adta hírül a Budapest Film.

Aki Kaurismaki Külvárosi fények című filmjét hat kategóriában jelölte a zsűri díjazásra: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb operatőr, a legjobb vágás, és a legjobb díszlet kategóriában esélyes a győzelemre. Az elismerést a szakma 250 neves képviselőjét tömörítő szervezet, a Filmiaura osztja ki.

A finn mester lúzer-trilógiájának harmadik darabja (a Gomolygó felhők és a 2003-ban bemutatott, számos díjat besöprő A múlt nélküli ember után) egy magányosan élő, kapcsolatépítésre képtelen éjjeliőr kalandját ecseteli egy szőke femme fatale-lal, aki a hőst bűnbe sodorja. A száraz humorú és minimalista stílusú tragikomédia bekerült a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába, és felterjesztették Európa Filmdíjra is. A Külvárosi fények tegnaptól látható a hazai mozikban, a Budapest film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!