ZETApress

hírportál

Roma filmek fesztiválja

CigányfesztiválI. Európai Magyar Cigány Filmfesztivál kezdődik kedden, Budapesten ? tudtuk meg az Örökmozgó Filmszínházbeli, délelőtti sajtótájékoztatón.

A fesztivál december 8-án, kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban a megnyitóval kezdődik és öt napon keresztül, december 9-től 13-ig láthatnak filmeket az érdeklődők a cigányság életéről az Örökmozgó és Kinó moziban.

A fesztivál a cigányság életével foglalkozó filmek bemutatásán túl a filmművészet eszközeivel is megpróbál hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar társadalomban előítéletektől mentes, tárgyilagos kép alakulhasson ki az európai és a magyar cigányságról. A fesztivál filmjeit archív magyar és külföldi játékfilmekből továbbá kortárs, európai és magyar kisfilmekből, játékfilmekből és dokumentumfilmekből állították össze.

A fesztivál Budapest Főváros Önkormányzata, a Soros Alapítvány Open Society Institute ? Roma Alapja, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásával jött létre. Szervezői: Kalla Éva és Sós Mária. Bővebbet honlapjukon találhatunk.

Szóljon hozzá!