ZETApress

hírportál

Siker a 10. BÉF-en

10. BÉFTizedik éve rendezi meg a Kortárs Építészeti Központ a Budapesti Építészeti Filmnapokat, melynek idén is a Toldi Mozi adott otthont március 8-a és 11-e között. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A fesztivál évről évre és egyre inkább bizonyítja, hogy az építészeti és urbanisztikai kérdések nem csak egy szűk réteget szólítanak meg: idén 33 filmet vetítettek, melyeken több mint 2000-en vettek részt, a vetítések fele telt házzal futott, sőt volt olyan film melyet újra levetítettek az óriási érdeklődésre tekintettel.

Idén a jubilieumi 10 éves alkalomra olyan extrákkal készültek a szervezők, mint, hogy újra megnézhettük az elmúlt évek filmjeiből közönségszavazott kedvencet, a Velence-szindrómát. Emellett minden eddiginél több nemzetközi és hazai vendég vett részt a Filmnapokon, így idén is lehetett rendezőkkel és fesztiváligazgatókkal beszélgetni: a fesztivál hagyományaihoz híven számos film után kérdezhettünk az alkotóktól, rendezőktől és kerekasztal beszélgetéseken vehettünk részt. Az idei rövidfilm-válogatás, a Ha te nem, akkor senki után Polyák Levente beszélgetett a városi térhasználatról Szerencsés Ritával (Budapest100, MoME), Tömör Miklóssal (VaLyo) és Lakner Antallal (Téreltérítés), a vetítésen bemutatott Szabihíd ? A szabadság hídja című film kapcsán, mely a VaLyo Szabihíd projektjét dolgozza fel: egy olyan urbanisztikai, köztér-fejlesztési kísérletet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztér-használatok felé. A Bjarke Ingels-t bemutató BIG Time című dokumentumfilmet követően Jord den Hollander beszélgetett a korábban BIG irodákban dolgozó építészekkel; Boromissza Júliával, Csirmaz Domonkossal és Kalászi Zoltánnal. Jord den Hollander, a Rotterdami Építészeti Filmfesztivál vezető kurátora, a Filmnapok idei kiemelt meghívott vendége volt és számos beszélgetést moderált, többek között a fesztivál vasárnap délelőtti kísérőeseményét is, ahol az alkotókkal találkozhattak az Ébredj Építésszel: Filmnapok közönségtalálkozójára érkezők.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HNLz5jtZT5w[/youtube]

A Budapesti Építészeti Filmnapok is csatlakozott a nemzetközi Jane?s Walk kezdeményezéshez a jubileumi nyitófilm a Jane polgár ? Csata a városért apropóján. A Jane Jacobs gondolatai által inspirált Jane’s Walk kezdeményezés városlakók által vezetett sétákkal csatlakozik az urbanista-újságíró Jacobs örökségéhez, amik célja, hogy felfedezzük, jobban megismerjük lakókörnyezetünket. A séta során a belváros közterületeinek átalakulását, a történelmi városszövet hagyatékát, és a múlt század sikereit és kudarcait nézhették végig az érdeklődők építész szemmel, Klaniczay János (KÉK) vezetésében. A szervező Kortárs Építészeti Központ köszöni az idei sikeres fesztivált együttműködő partnereinek, a meghívott előadóknak és természetesen a fesztivál látogatóinak! Találkozzunk jövőre is! ? kéri Szakál Anna sajtófőnök.

Szóljon hozzá!