ZETApress

hírportál

KÉK-ek a Toldi Moziban

KÉK-fejlécEgy hét múlva kezdődik a 10. Budapesti Építészeti Filmnapok! Március 8-án csütörtökön a Jane Polgár ? Csata a városért című nyitófilmmel indul és március 11-én vasárnapig tart a program a Toldi moziban ? tudatta Szakál Anna. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A fesztivál célja, hogy kölcsönhatásban éljen Budapesttel, reflektáljon a város átalakulására: éppen ezért az idei filmválogatás középpontjában is olyan filmek állnak, melyek az átélt változásokat helyezik új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba. A nyitófilm egy felrázó, inspiráló, és több mint aktuális dokumentumfilm Jane Jacobs harcáról New Yorkért és az élhető modern nagyvárosokért. A Jane Jacobs és Robert Moses gigászi küzdelmeit felelevenítő film a városhoz való jog XX. századi történetére fókuszál.

A Sztárépítész elmék blokk filmjeiben két világhírű építész géniusz munkamódszerébe és mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. A holland sztárépítész, Rem Koolhaas életművét fia kameráján keresztül követhetjük nyomon. Tomas Koolhaas édesapja filozófiáját igazán személyes és közvetlen nézőpontból dokumentálja. A BIG Time című dokumentumfilm Bjarke Ingels sztárépítészt követi hat éven át miközben két eddigi legnagyobb projektjét igyekszik megvalósítani: a New York-i W57 felhőkarcolót és a 2 World Trade Center névre hallgató toronyházat.

Szinte sehol sem mérhető le annyira a gazdasági átalakulások hatása, mint az épített környezeten. A zsákmányul ejtett város blokk filmjei nagyvárosok egymáshoz igen hasonló sorsfordulatait mutatják be; miközben egyes területek elvesztik gazdasági és politikai súlyukat és turistalátványossággá fokozódnak le, mások rövid idő alatt a befektetések és az ingatlanspekuláció célpontjaivá válnak. A blokk címadó filmje A zsákmányul ejtett város első kézből szerzett tapasztalat a feje tetejére állt Berlinről; a lakbérek az egekben, kerületek alakulnak át rohamosan, tömegek kényszerülnek elhagyni a német főváros belső kerületeit. A rendező négy éven át ingatlanügynökökkel és befektetőkkel forgatott és készített interjút, miközben kamerája az elszabaduló helyzettel megküzdő lakosok drámáját is rögzítette. A blokk további filmjei többek között a Bukarest közepén lévő Matache városrész lerombolását követik nyomon, az Álombirodalom a kínai álom krónikája, bennfentes és a kívülálló nézőpont is egyben az emberiség történetének legnagyobb építőipari bummjáról, a Velence-szindróma pedig bemutatja mi maradt a velencei életből: elhagyott városnegyedek, kiürült városszerkezet, turistákat kiszolgáló iparágak szubkultúrája.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HNLz5jtZT5w[/youtube]

A Residents for Presidents! blokk filmjeiben vállalkozó kedvű, önjelölt városfejlesztő-lakóktól meríthetünk inspirációt. Miközben egyes lakók önvédelmi közösségekbe szerveződnek, mások üres területeket foglalnak el vagy vásárolnak meg, és alakítanak újszerű lakóközösségekké. Igazi sikertörténet például Ada Colau története, az Adát polgármesternek! című film hőséé, aki egy kilakoltatás ellen küzdő aktivistából egy év alatt Barcelona polgármestere lett.

A magasban dolgoznak! blokk filmes esszéi az építőmunkások világába engednek bepillantást. A cement íze című filmben a rendező azokra a szír építőmunkásokra fókuszál, akik a libanoni polgárháború romjain tornyosuló felhőkarcolókat építik, miközben a Szíriából érkező hírek kísértik őket. Az Amit mi alkottunk gyönyörű fekete-fehér film egy francia építkezés mindennapjairól; a nagyszabású építészeti projekt úgy áll össze, akár egy gigászi színházi produkció. Az építés eddig soha nem látott titkai.

Hidegháborús ütközések blokk: felemelő, vicces és veszélyesen szórakoztató történetek egyenesen a hidegháború éveiből. A sokak által lenézett gigantikus lakótömbök iránti nosztalgia, mára üresen álló városi-léptékű modernista szállodák, semmiből felhúzott gyárváros, modernista építészet egyedülálló emlékei, melyek a mai napig itt vannak velünk. Furcsa, őrült, vicces, szerethető, egyben nagyon is ismerős, önreflexív sztorik szomszédainkról. A novgorodi űrhajó. Bloki. Togliatti(grád). A teljes program idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!