ZETApress

hírportál

Vonat Busanba

Zombi ExpresszDíjnyertes dél-koreai akció-horror mától a mozikban. Végre a magyar mozikba is berobog a Zombi Expressz, Yeon Sang-ho író-rendező kliséken túllépő, székbe szögezően izgalmas akció-horror-drámája, amely az utóbbi évek legnagyobb költségvetésű és leglátványosabb dél-koreai mozija.

A brutális zombi-inváziót az ázsiai akciófilmre jellemző őrült tempóval, drámai fordulatokkal és valódi mondanivalóval fűszerező film a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, ahol (pozitív értelemben) sokkolta a közönséget. A napjaink Dél-Koreájában játszódó történetben Seok-Woo, az elfoglalt befektetési tanácsadó elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba.

Már a vonaton ülnek, amikor felugrik a járműre egy sebesült, menekülő nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal. Néhány pillanattal később azonban vérszomjas szörnyetegként tér magához, és őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló utaskísérőre. A Busanba induló járaton ragályként kezd el terjedni a pusztító kór, aminek hatására a halottak életre kelnek és mindenkit meg akarnak ölni, aki a szemük elé kerül. Egy maroknyi túlélő, köztük Seok-Woo és kislánya próbál menedéket találni a vonatot és az állomásokat is egyre jobban elárasztó fertőzöttek elől, ám a híradások szerint az egész országban ugyanez a helyzet, egy rejtélyes vírus elterjedése miatt a kormányzat szükségállapotot hirdetett, mindenhol káosz és pánik uralkodik. Busan állítólag még biztonságos, ezért a mozdonyvezető elhatározza, hogy az 500 km-re fekvő városig már sehol sem állnak meg ? azonban korántsem biztos, hogy ott is élőket találnak majd? Őrült tempójú hajsza kezdődik a túlélésért.

[youtube]https://youtu.be/YR99W-mXCMg[/youtube]

? A pulzusod végig az egekben! ? írta a Variety a filmről, amely bemutatója után világszerte elismerést aratott a kritikusok és a közönség körében. Eddig 29 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták ? többek között a miskolci Jameson Cinefest éjszakai szekciójában is nagy sikert aratott ? a Rotten Tomatoes mérvadó kritikagyűjtő portálon 95%-on áll az értékelése. A film különlegessége, ami a kritikusok egybehangzó véleménye szerint magasan kiemeli a többi zombifilm közül, hogy a lenyűgöző képi világ és a filmes feszültségkeltés maximális kihasználása mellett a rendező a mondanivalóra is odafigyelt. A társzerzőként a forgatókönyvet is jegyző filmrendező, Yeon Sang-ho a hétköznapi világból induló történetbe olyan drámai fordulatokat, szimbolikus jelenetsorokat és valódi karakterfejlődést is beépített, amik láttán a sorok között olvasó nézők az izgalmak mellett gondolatébresztő élményekkel is gazdagodhatnak.

Rendezte: Sang-ho Yeon. Forgatókönyv: Sang-ho Yeon, Joo-Suk Park. Főszereplők: Yoo Gong, Yu-mi Jung, Dong-seok Ma, Su-an Kim, Eui-sung Kim, Woo-sik Choi. Zene: Young-gyu Jang. Operatőr: Hyung-deok Lee. Vágó: Jin-mo Yang. Producer: Woo-taek Kim, Yeon-ho Kim, Dong-ha Lee. A Zombi Expresszt mától limitált vetítéssorozatban láthatják a műfaj rajongói, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag a Pólus Moziban vetítik, ahol tegnap már premier előtt láthattuk a mozi 120 m2-es vászonnal rendelkező Nagytermében. Emellett további vidéki nagyvárosokban is bemutatják a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!