ZETApress

hírportál

A Babadook a Puskin moziban

A Babadook filmplakátjaNémi késéssel Magyarországon is bemutatkozik a mozivásznakon a műfaj rajongói és kritikusai által világszerte elismert 93 perces ausztrál?kanadai pszichológiai horrorfilm, a több mint 50 fesztiváldíjjal elismert A Babadook (The Babadook), melynek sajtóbemutatója délelőtt volt a Puskin moziban.

A történet főszereplője Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor az éppen kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nincs túl rajta, és azóta is egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú nem könnyíti meg a dolgát: súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton retteg és azt állítja, hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban.

Amelie egy nap talál egy Mr. Babadook nevű különös gyerekkönyvet az ajtajuk előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia kezdi úgy érezni, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban…

? Soha nem láttam ennél félelmetesebb filmet! ? írta Twitteren William Friedkin, Az ördögűző (The Exorcist, 1973) legendás rendezője. Jennifer Kent ausztrál író-rendező első nagyjátékfilmje zsigerien félelmetes és székbe szögezően feszült, ugyanakkor szívszorító és katartikus is egyszerre. Szörnyek vagy hatásvadász effektek helyett a forgatókönyv és a karakterek aprólékos kidolgozásával, a feszültség lassú és alattomos fokozásával dolgozik. A nehezen meghatározható műfajú, pszichológiai horrort drámai elemekkel vegyítő film pont realizmusától válik igazán félelmetessé ? a szereplők belső félelmei, magánya, bűntudata, gyásza és dühe lépésről lépésre öltenek testet a tettlegességig fajuló végkifejletig.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZjchU7SpU8Y[/youtube]

A Babadook a kultikus Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában debütált, majd körbeutazta a világot és az összes jelentős horror/fantasy fesztiválon lenyűgözte a közönséget és a kritikusokat újszerű látásmódjával és azzal, ahogy visszatért a műfaj gyökereihez. 61 jelölésből nem kevesebb, mint 55-öt váltott díjra és nemzetközi premierje után számos kritikus az év horrorfilmjének kiáltotta ki. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő portálon jelenleg 98%-on áll az értékelése (200 fölötti kritika alapján). A kritikák a kidolgozott forgatókönyv és az erős színészi játék mellett kiemelik a film vizualitását, a fények és árnyékok kreatív játékából adódó feszültségkeltés mesteri kihasználását. Hazánkba ugyan némi késéssel érkezik a film, de ez mit sem von le abból a tényből, hogy egy olyan komplex, érett és intelligens alkotás, amilyenre már nagyon nagy szüksége volt a horror műfajának.

Főszereplők: Essie Davis, Daniel Henshall, Benjamin Winspear, Chloe Hurn, Barbara West. Rendező és forgatókönyvíró: Jennifer Kent. Zene: Jed Kurzel. Operatőr: Radek Ladczuk. Producer: Kristina Ceyton, Kristian Molière. Executive producer: Jan Chapman, Jeff Harrison, Jonathan Page, Michael Tear. Vágó: Simon Njoo. A horror-drámát 18-as korhatárral február elsejétől vetítik a hazai mozik, eredeti nyelven, magyar felirattal a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Premier előtti díszbemutatója január 31-én szerdán 19:30-kor lesz a Pólus moziban.

Szóljon hozzá!