ZETApress

hírportál

Hét Domb ősszel Komlón

Hét Domb FilmfesztiválMájus 31-én csütörtökig nevezhetnek magyar és külföldi alkotók filmjeikkel a II. Hét Domb Filmfesztiválra, amelyet szeptember 3-án hétfőtől 9-én vasárnapig rendeznek meg Komlón ? mondta el Tóth László, a Fesztivál elnöke kora délután az Uránia Kávézóban.

Az érdeklődők hét kategóriában ? dokumentumfilm, animáció, kis-játékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm, egyéb film és diákfilm ? nevezhetnek ingyenesen amatőr vagy profi alkotásokkal a Fesztivál weboldalán. A kategóriák 1. helyezettjei 300 ezer, a 2. helyezettek 200 ezer, a 3. helyezettek százezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja egymillió forint!

A magyar filmeket Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilm-rendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Halmy György dokumentumfilm-rendező alkotta zsűri bírálja el. A külföldi alkotásokat nemzetközi zsűri, a diákkategória alkotásait külön gyermekfilmes zsűri fogja értékelni ? hangsúlyozta Tóth László. Kiemelte azt is, hogy a Hét Domb Filmfesztivál célja Közép-Európa legsikeresebb filmes rendezvényévé válni! Rófusz Ferenc úgy véle, hogy a Hét Domb Filmfesztivál kitűnő alkalom a fiatalok számára bemutatkozni a szakmában, emellett lehetőséget nyújt felfigyelni más tehetségekre, filmes műfajokra.

Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kulturális kormányzat fontos célja támogatni a vidéki minőségi kulturális kínálat bővítését. Idén a nagy fővárosi fesztiválok támogatásának megháromszorozása mellett a vidéki fesztiválokra 750 millió forintot fordít a kormányzat, a Hét Domb filmfesztivált idén mintegy 15 millió forinttal támogatják. Arra is kitért, hogy nyolc év alatt 25 millióról 32 millióra emelkedett az eladott mozi- és színházjegyek száma Magyarországon, ez azt jelenti, hogy az emberek egyre szívesebben költenek kultúrára.

Szóljon hozzá!