ZETApress

hírportál

O? Horten a Toldiban

Odd HortenAbban a pillanatban, hogy elmegy a vonat nélküle, Odd Horten (Bard Owe), a negyven év szolgálat után kényszernyugdíjazott mérnök rádöbben, utazása mostantól nem a nyomtatott menetrend és a jól ismert állomások dimenziójában folytatódik tovább láttuk délelőtt a Toldi moziban vetített színes, feliratos, másfélórás norvég filmdrámában.

A jövő tele van kérdéssel: fog valaha repülőn utazni? Eladja a csónakját? Hogyan kerül lábára egy vörös, tűsarkú cipő? Túléli az éjszakai vezetést egy bekötött szemű emberrel a volánnál? Biztosak lehetünk benne, hogy meg lehet találni az öregedés napfényes pillanatait, és nem kell korosodó norvégnak lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk, a nevetés és életigenlés mindnyájunkban ott ragyog.

Az O? Horten Bent Hamer (Dalok a konyhából, Tótumfaktum) csodálatosan aszimmetrikus látlelete az emberiségről. Abszurd vízió nagy lélekkel, némi enyhe melankóliával és egyetemes üzenettel. Rendező: Bent Hamer, főszereplők: Bard Owe, Trygve Sissener. Bemutató jövő csütörtökön a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!