ZETApress

hírportál

Forgatókönyvírók nyilatkoztak

Magyar forgatókönyvírók I.Tizennyolc alkotó életinterjúját tartalmazza a Magyar forgatókönyvírók I. című kötet, amelyet Kollarik Tamás és Köbli Norbert szerkesztésében jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI).

A három éve alapított kutatóintézet ezzel a kötettel a harmadik könyvsorozatát indítja el: a Documenta Artis sorozat azt a célt tűzi ki, hogy az oral history eszközeivel örökítse meg a még velünk élő alkotók gondolatait ? közölte a Vigadó téri könyvbemutatón Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója. Kucsera Tamás, az MMA főtitkára hozzátette, hogy a sorozat hasonló megközelítéssel vizsgálja majd a többi műfajt is, így a jövőben más művészeti ágakkal, például az iparművészettel foglalkozó köteteket is megjelentetnek. Kocsis Miklós és Kucsera Tamás elmondták: a tervek szerint a sorozat későbbi köteteiben további forgatókönyvírók is megszólalnak majd.

Mint Köbli Norbert forgatókönyvíró megjegyezte, a most megjelent kötet előkészületei során szembesültek azzal, hogy szinte semmilyen szakirodalom nem létezik a magyar forgatókönyvírókról. ? Eddig senki nem volt kíváncsi a forgatókönyvírók hangjára, gondolataira ? fogalmazott. Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja felidézte, hogy a kötet terve már több mint tíz éve megszületett a szerkesztők fejében: szerettek volna egy olyan munkát létrehozni, amely később támpontul szolgálhat a kutatók számára, megőrizve a forgatókönyvírók tudását, tapasztalatait. Ezzel a könyvvel azonban nem ért véget a munka, már készül a Magyar animációs alkotók I. című kötet, majd a kortárs magyar producerekkel folytatódik a sorozat ? árulta el.

Csákvári Géza, Kovács M. András és Vincze Zsuzsanna interjúiban 18 ma is aktív vagy a pályáról már visszavonult alkotó ? mások mellett Bereményi Géza, Divinyi Réka, Fábry Sándor, Tasnádi István és Vámos Miklós ? szólal meg. Mindegyiküknek ugyanazokat a kérdéseket teszik fel az interjúztatók, ezért a könyvből az sem derül ki, hogy kivel ki beszélgetett. A kötet végén a szerkesztők a magyar forgatókönyvírás történetét tekintik át röviden.

Az MMA MKI idén indította útjára Documenta Artis című sorozatát. Az évtizedeken és műfajokon átívelő pályaképek bemutatása a hazai filmművészet jelenének és múltjának jobb megismerését, megértését szolgálja. A beszélgetések arról vallanak, mennyire más logikát kell követnie egy (szöveg)írónak, ha a film sajátos létmódja ? a mozgóképek, a jelenetek, a rendezői, az operatőri és a színészi munka ? felől közelít egy történet felépítéséhez, dramatizálásához. A kordokumentumnak és műfaji szöveggyűjteménynek is tekinthető kötetben a szélesebb közönség sok újdonságot talál. A pályatársak, a szakmabeliek, a film- és művészettörténészek, az egyes életművek kutatói számára pedig különösen tanulságosak az interjúk, hiszen a műről alkotójának nyilatkozata az egyik legfontosabb és leghitelesebb forrás, amely 2018 januárjától a könyvesboltokban is kapható lesz.

Szóljon hozzá!