ZETApress

hírportál

Jön Todd Haynes Bob Dylan-filmje

Hamarosan elkészül Todd Haynes legújabb filmje, az I’m Not There, amely egy élő legenda, az amerikai dalszerző-énekes Bob Dylan életének állít emléket. A film észak-amerikai és brit vetítési jogait a Weinstein fivérek cége vette meg, tudtuk meg a Budapest Film Sajtóosztályától.

Az amerikai Todd Haynes 2002-ben lett világszerte ismert Távol a mennyországtól című művével, amelyet a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díjára jelöltek, majd bekerült az azévi Golden Globe és Oscar-díj nevezettek közé is. Az ötvenes évek Amerikájában játszódó családi melodrámában a Julianne Moore, Dennis Quaid által alakított házaspár, és a Dennis Haysbert alakította kertész hármasa állít tükröt a kertvárosi látszatidillnek. Haynes nemcsak rendezte a filmet, hanem a forgatókönyvet is maga írta, csakúgy, mint az I?m Not There esetében.

Írótársául most Oren Movemant választotta, a szereplőgárdához pedig impozáns sztárnévsort válogatott össze: Cate Blanchett, Richard Gere, Heath Ledger, Christian Bale, Michelle Williams, Julianne Moore, Charlotte Gainsbourg, Ben Whishaw és Marcus Carl Franklin, David Cross és Bruce Greenwood alakítják a főbb szerepeket. Közülük hatan, például Gere, Ledger, Bale és meglepő módon még Cate Blanchett is Bob Dylan életének különböző szintjeit és aspektusait testesítik meg. Ez az első életrajzi jellegű játékfilm, amely a zenei legenda jóváhagyását is megszerezte.

A rendező Todd Haynes szerint kiemelkedő lehetőség Bob Dylan életét és munkásságát vászonra vinni. A vállalkozás a legkiemelkedőbb filmes és zenei tehetségeket vonzotta magához. Harvey Weinstein így nyilatkozott Haynes munkájáról: Dylan mögött hihetetlen életút áll. Számtalan rajongója most végre betekinthet ebbe a lenyűgöző pályaműbe. Todd remek munkát végzett: újrateremtette minden idők egyik legsikeresebb és legkedveltebb művészének történetét.

A rendező a film bemutatójához időzítve Dylan dalaiból közel negyven új felvételt tartalmazó soundtrack albumot állít össze, olyan nagy nevekkel a zenészvilágból, mint Willie Nelson, Richie Havens, Ramblin’ Jack Elliott és Yo La Tengo. A zenei felügyelet Randall Poster és Jim Dunbar feladata lesz. A Budapest Film várhatóan jövőre mutatja be a filmet.

Szóljon hozzá!