ZETApress

hírportál

Lett lett a nyertes

Szárnyak és evezőkLett film lett az Anilogue idei nyertese. Szombat este, a 7. Anilogue Animációs Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén három különdíjat és egy fődíjat osztott ki a nemzetközi zsűri, Tomek Baginski, Alexei Alexejev és Hitoshi Suzuki úr döntése alapján. A közönség egy ötödik filmet díjazott.

Egy hajdani pilóta visszatekint az életére: a Földre, az Égre és a Nőre ? mindenre, ami végigkísérte az útján a repülőtértől egy elhagyatott lakóhajóig. A lettországi Vladimir Leschiov nem egészen hat perces animációja, a Szárnyak és evezők nyerte a 7. Anilogue fesztivált.

Az európai animációs rövidfilmek versenyén még 3 különdíjat osztott ki a zsűri. Díjazták a magyar M. Tóth Géza: Mama című filmjét, melyben egy világot körbeérő teregetést láthatunk, a svéd Johannes Nyholm: A kis bábfiú története című darabját, és az orosz Ivan Maximov: Az emelt szintű orrhasználat című animációját. Az előbbiben a bábfiú egy hölgy látogatására készülve tengernyi agyagot izzad, viszont még inkább ideges lesz, mikor a vendég meg is érkezik. Az utóbbi film egy disznócskáról, és Pyatachok névre hallgató hosszú orráról szól, amin egy lufit visel. Ez a linken látható.

Egy kelekótya gólya hibáit taglaló kisfilm lett a közönség kedvence. A Hoppá tévedés című cseh animációt Aneta Kýrová, a prágai FAMU tanulója készítette. Lényege: Hogyan javítsuk ki pár kelekótya gólya hibáját? Bár a díjakat kiosztották, a fesztivál Bécsben még december 3-ig tart. Aki kihagyott valami érdekeset, ott még bepótolhatja!

Fődíj, Best of Anilogue 2009: Szárnyak és evezők. Rendező: Vladimir Leschiov Lettország, 2009, 5?38?. Producer: Vladimir Leschiov. Közönségdíj: Hoppá, tévedés! Rendező: Aneta Kýrová Csehország, 2008, 6?40?. Gyártó: Famu, Faculty of Film and TV. Zsüri különdíjai (Tomek Baginski): Az emeltszintű orrhasználat. Rendező: Ivan Maximov Oroszország, 2008, 5?15?. Producer: Alexander Gerasimov. (Alexei Alexejev): A kis bábfiú története. Rendező: Johannes Nyholm Svédország, 2008, 18?. Producer: Johannes Nyholm. (Hitoshi Suzuki): Mama. Rendező és producer: Géza M. Tóth Magyarország, 2009, 9?20?.

Szóljon hozzá!