ZETApress

hírportál

Best of KAFF 2015 az Indafilmen

KAFF 2015A magyar animációs szakma legfrissebb alkotásai versenyeznek éppen a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon! Ám akik lemaradtak a két évvel ezelőtti nyertesekről, az Indafilmen megnézhetnek tízet a 2015-ös KAFF legjobb animációs rövidfilmjeiből ? tudatta Parádi Orsolya, a 13. KAFF-sajtóreferense.

A KAFF-nagydíját 2015-ben Ducki Tomek: Fürdő című munkája nyerte el. A magyar?lengyel alkotó négy és fél perces rövidfilmje két idős úszóról szól, akik a fürdőben találkoznak egy rituális úszásra, ám ez alkalommal a szokásosnál mélyebbre merülnek.

A legjobb rövidfilm díját két éve Bertóti Attila rendező Danyiil Harmsz írása nyomán készült, Mese című hétperces animációja kapta, melyben egy testvérpár mesét ír. Míg a kisfiú a ceruzát rágja, húga agyából csak úgy pattannak elő a rendhagyó történetek a királyról és a királynőről, a rablóról, a lóról, a kovácsról, a tűzoltó parancsnokról meg a feleségéről.

A legjobb diákfilmnek Kopasz Milán: Frusztráció című animációja bizonyult. A kollázsokból készült darabban egy fiatal férfi felszáll egy buszra, mellyel kezdetét veszi egy szürreális utazás az elfojtott, ki nem mondott frusztrációk világába.

A legjobb első-filmnek járó díjat a Magyarországon tanult, spanyol Carlos Rufas: Vörösbegy című diákfilmje kapta. Története a megszállottságról szól, ami a képzeletünkből árad és abból, hogy létrehozunk olyan történeteket és elvárásokat, amelyek képesek lerombolni saját magunkat is.

Bucsi Réka számos fesztiválon járt és díjazott kisfilmje, a Symphony no. 42. is az irracionalitásról mesél, rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül. Az itthon a Frank című vígjáték kísérőfilmjeként vetített alkotás a 2015-ös KAFF-on a legszínvonalasabb képi formanyelvért részesült elismerésben.

Edgar Allen Poe rémmeséjének adaptációja Gellár Csaba: Blackwood-sorozatának első darabja, a KAFF-on a legjobb forgatókönyvért díjazott Hogyan írjuk Blackwood-cikket? A hatperces animáció éjsötét humorral dolgozza fel a korai horrorirodalom egyik remekét.

Tóth Luca diplomafilmje, a Kíváncsiság kora szürreális felnövés történet, amelyben három tinédzser saját belső vadságával szembesül egy különös, álomszerű út során. Az Annecy-ban a diákfilmes zsűri különdíját elnyert rajzfilm a legjobb designért járó díjat hozhatta el a kecskeméti mustráról.

A legjobb karakteranimációért Ottlik Annát és Hertelendi Amandát díjazták két éve. A Peronban egy amatőr pantomimművész megpróbál felvidítani egy metróra várakozó morózus férfit, majd váratlan dolgok történnek.

Kapitány Frigyes gyurmaanimációs sorozatának első darabja, a Gyurmók ? Van köztünk egy színes a legjobb térbeli animációként részesült a KAFF-zsűri elismerésében. Az íróasztalfiókban élő miniatűr lények vágyai és történetei nem is különböznek olyan nagyon a mieinktől.

Ruska László és Ringeisen Dávid: Papírvilág című alkotása a legjobb alkalmazott animációk versenyében nyert. A WWF Magyarország számára készített imagefilmben a mikrovilág szintjén válnak láthatóvá azok az értékek, amelyeket a természetvédelemmel foglalkozó világszervezet képvisel. A Best of KAFF 2015 válogatás idekattintva tekinthető meg.

Szóljon hozzá!