ZETApress

hírportál

Ernelláék taroltak

Ernelláék FarkaséknálA fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál című filmje a Magyar Filmkritikusok Díjának pénteki átadásán a Sajtóházban. A díjátadón megemlékeztek a tavaly márciusban elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, forgatókönyvíróról, producerről.

Sopsits Árpád: A martfűi rém című filmje két díjat vihetett haza: Szabó Gábor operatőri munkáját ismerték el a film fényképezéséért, míg Szamosi Zsófia a legjobb női epizódalakítás díját érdemelte ki A martfűi rém és a Mindenki című alkotásokban nyújtott játékáért. A legjobb női főszereplő díját Stefanovics Angéla kapta a Liliom ösvény című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett a Tiszta szívvel című film gengszterszerepéért. A legjobb férfi epizódalakításért Kulka János vehette át a kritikusok díját a Félvilág és a Halj már meg! című filmekben nyújtott játékáért.

A kis-játékfilmek kategóriájában a Fizetős nap, Bernáth Szilárd rendezése, az animációs alkotások között Bucsi Réka: Love című munkája nyert. Különdíjat kapott Igor és Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része című alkotása. A magyar filmkritikusok életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért idén Tóth Jánosnak, a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrnek, filmrendezőnek, dramaturgnak ítélték oda.

A Simó Sándor Alapítvány díját minden évben egyetemisták kapják, idén Szilágyi Fanni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett mesterszakos hallgatója érdemelte ki a Minden vonal és A csatárnő bal lába életveszélyes című alkotásaiért. Az elismerés átadásakor Miklauzic Bence rendező megemlékezett Angelusz Ivánról, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt producerről. ? Angelusz Iván mély elkötelezettséggel vitte tovább a Simó Sándor-féle hagyományt és ennek jegyében az elmúlt bő egy évtizedben jelentős mértékben járult hozzá a mai magyar filmkultúra gyarapításához! ? hangsúlyozta Miklauzic Bence hozzátéve, hogy az idei díjat a producer emlékének ajánlják.

A Magyar Filmkritikusok Díját immár 55. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért ? emlékeztetett a díjátadón Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke kiemelve, hogy a kultúrában az egyik legfontosabb dolog a hagyományok egymásra épülése, azok ápolása és őrzése. A szakosztályelnök megemlékezett a januárban elhunyt Bernáth László filmkritikusról is, aki az első díjátadó óta részt vett az alkotások elbírálásában.

Szóljon hozzá!