ZETApress

hírportál

Érdekességek A zongoristáról

Adrien Brody eladta lakását A zongorista főszerepéért. A filmet nem hiába sorolják a világ legjobb drámái közé. Az igaz történeten alapuló alkotásban Roman Polanski rendező egy, a második világháború borzalmait átélő, zsidó származású zongorista sorsát mutatja be ? tudatta Aradi Rebeka.

De vajon hányan tudják, hogy a rendezőt személyes szálak is fűzik a történethez, vagy azt, hogy a főszereplőt alakító Adrien Brody milyen átalakuláson ment keresztül a film kedvéért? Íme öt érdekesség A zongorista című filmről, amelyet a Paramount Channel holnap este tűz műsorára.

Roman Polanski rendezőt is üldözték a nácik. Akárcsak Wladyslaw Szpilman, a filmet ihlető zongorista, Roman Polanski is zsidó származású lengyel, és ő is átélte a háború szörnyűségeit. Miután koncentrációs táborba hurcolták a szüleit, a még csak 10 éves leendő rendező megszökött a krakkói gettóból és vidéken bujkált különböző családoknál. A zongoristában ? amelyet a Paramount Channel műsorán holnap láthatnak a nézők ? az átélteket is fel tudta használni szakmai tudásán kívül.

Adrien Brody a nézők szeme láttára fogyott le. A hitelesség kedvéért Szpilmant, a főszereplőt alakító Adrien Brody fokozatosan fogyott le: amíg a film első jeleneteiben 73 kilogrammot nyomott, az utolsó jelenetekben már csont-soványan jelenik meg. A siker érdekében hat héten keresztül tartó, szigorú diétára fogta magát: kizárólag zöld teát, főtt tojást, csirkét és zöldségeket fogyasztott.

Brody mentálisan is felkészült a szerepre. A színész nagy figyelmet fordított arra is, hogy lelkileg is készen álljon a kisemmizett és megalázott zongoraművész szerepére. A forgatást megelőző időszakban ezért eladta gyönyörű lakását és az autóját, és tévét sem nézett. Helyette a magányosan töltött óráiban inkább megtanult zongorázni.

Rokonok is feltűnnek a filmben. Wladyslaw Szpilman unokája, Daniel Szpilman, és a rendező, vagyis Roman Polanski lánya, Morgane is szerepet kapott a filmben: a kisfiú és a kislány is a varsói gettóban tengődő gyerekeket alakít.

A hatás kedvéért fakul ki a kép. Amennyire árnyalatokban gazdag a kép a film első jeleneteiben, olyan szürke az utolsó hányadában. Ez Pawel Edelman operatőr ötlete volt: így akarta érzékeltetni mindazt a pusztulást, ami Varsó városában ment végbe, és amit a főszereplő is átélt. A zongorista november 11-én pénteken 21 órától a Paramount Channel műsorán, a Viacom-csoport filmcsatornáján.

Szóljon hozzá!