ZETApress

hírportál

Athén ellenáll a perzsáknak

Ebben a történelmi pillanatban bízott beiktató felolvasása végén az Európáért aggódó, nyolcvanadik születésnapját ünneplő Nobel-díjas író, Kertész Imre. Ezt a hasonlatát találtam a legtalálóbbnak az MTA Klubjában, amikor a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává avatta.

Szerettem volna vele néhány szót váltani a gratuláció után, hivatkozva arra a cérnavékony kapcsolatra, hogy Zoli bátyámmal együtt utaztak a marhavagonokban, együtt olvasták az Arbeit macht frei üdvözlő feliratot, és együtt álltak az auschwitzi appelplatzon. Elmondtam volna neki, hogy az európai zsidóságért már kevésbé kell aggódni, van egy kicsi, de nem elhanyagolható garancia. És ez az Izraeli Légierő!

Sajnos nem tudtam elmondani neki! Lehet, hogy komolyan sem vett volna, pedig a Sorstalanságot már a hetvenes években, Izraelbe való vándorlásom előtt elolvastam, amikor még észre sem vették igazából. Nem beszéltem, nem beszélhettem vele, sőt még a pezsgős koccintás is elmaradt ? írta Angyal László Aviator, aki a fotókat is készítette.

Kertész ImreAz ünnepelt

Szóljon hozzá!