ZETApress

hírportál

Jancsótól Johannáig ? Magyar filmek New Yorkban

A New York-i Magyar Kulturális Intézet és a Film Society of Lincoln Center október 27-e és november 16-a között Magyar Filmfesztivált szervez. Az Ellenállás és Újraszületés ? Magyar Mozi 50 évvel ?56. után címet viselő vetítéssorozaton a forradalom óta felnőtt mozgóképes generációk mutatkoznak be három kategóriában. A háromhetes rendezvény alatt a tengerentúli közönség átfogó képet kaphat Jancsó Miklós félévszázados életművéből és a legifjabb rendező generáció alkotásaiból, adta hírül az Avantgarde Group. A fotókat is tőlük kaptuk.

Közben néhány emblematikus filmalkotás segítségével betekintést nyerhetünk az ?56-os forradalom lélektanába is. A magyar filmművészet bemutatkozása nem áll meg a mozgóképeknél. A Kulturális Intézet és az Ernst Galéria ?20-as és ?30-as évekbeli filmplakátokból rendez kiállítást a filmfesztiválnak otthont adó Walter Reade Theaterben.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet őszi rendezvénysorozatában az 1956-os forradalomra való emlékezés kiemelt szerepet kap. Így a Lincoln Centerrel közösen szervezett Magyar Filmfesztiválon Emlékezés ?56-ra címmel olyan filmeket mutatnak be, melyek a felkelést ábrázolják különböző szemszögből. Az október közepétől három hétig tartó rendezvénysorozat további két kategóriában szerepeltet még magyar filmeket. Hét filmből álló válogatást vetítenek Jancsó Miklós filmjeiből, valamint olyan fiatal magyar rendezők debütálnak az amerikai közönség előtt, mint Hajdú Szabolcs (Fehér Tenyér), Török Ferenc (Moszkva tér).

A Magyar Filmfesztivál nyitófilmjének Richard Pena, a New York Film Festival és a Film Society of Lincoln Center igazgatója Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjét választotta. Orsós László Jakab, az intézet igazgatója elmondta, hogy a Lincoln Centerrel már régóta dédelgetik a Magyar Filmfesztivál gondolatát. Richard Pena el is látogatott Budapestre, tárgyalt a Magyar Filmunióval, filmeket válogatott, majd az intézettel közösen állították össze a fesztivál programját.

?20-as és ?30-as évekbeli filmplakátok színesítik a vetítéseket

A Magyar Filmfesztivált egy különleges plakátkiállítás teszi még vonzóbbá az amerikai közönség számára. Főként a ?20-as, ?30-as évekből származnak azok az eredeti, magyar filmplakátok, melyeket a fesztiválnak otthont adó Walter Reade Theaterben állít ki az Ernst Galéria. A tárlat komoly érdeklődésre tarthat számot, hiszen New York-ban számos gyűjtő ismeri és keresi a XX. századi magyar ipar- és képzőművészet csemegéit.

A fesztivál során fiatalabb és az idősebb látogatókra egyaránt számít a Kulturális Intézet, amely minden művészeti programjával azt a célt tűzi ki, hogy az országimázst növelje. Előzetes becslések szerint több mint tízezer ember látogat majd el a programokra, ahol találkozik a magyar filmkultúrával, és emlékezik meg az ?56-os forradalom és szabadságharc 50-ik évfordulójáról. A fesztivál részletes programja a honlapon tekinthető meg.

Szóljon hozzá!