ZETApress

hírportál

Tabánban is Titanic

Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál újdonsága, hogy április 11-én, pénteken 17 órakor az Uránia emeleti kávézójában Coming Soon címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről a különböző intézmények képviselőivel ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A közönség igényeit komolyan véve pedig a fesztivál legnépszerűbb filmjeiből pót-vetítést szervez a stáb. A Titanic záró napján, április 12-én, szombaton a Budapest Film Zrt-vel együttműködve a most nyíló, felújított Tabán Kinotékában fut majd a Kálvária, a Lovak és emberek és Novák Erik akció-thrillere, a Fekete leves. Az idei Titanicon először, április 11-én, pénteken 17 órakor az Uránia emeleti kávézójában Coming Soon címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről a különböző intézmények képviselőivel. A résztvevők: Almási Tamás (SZFE), Bollók Csaba (EKF), Kepes András (BKF), Liszka Tamás (BKF), Salamon András (SZFE, ELTE, BKF), Szirtes János (MOME), Vajdovich Györgyi (ELTE), a moderátor: Gyenge Zsolt.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál a jövőben fórumot kíván biztosítani a filmes felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók, oktatók és az ilyen képzések iránt érdeklődők számára, amelyen bemutatkozhatnak a közönségnek, és megvitathatják az őket érintő kérdéseket. A szervezők reményei szerint ez az alkalom segít a most induló tehetségek lehetőségeinek feltárásában és későbbi együttműködések kreatív kiindulópontjává válhat. A beszélgetést követően ingyenesen megtekinthető válogatást mutatnak be a náluk készült legfrissebb vizsgafilmekből, valamint kódexbe foglalják a program hosszabb távú céljait és a fejlődés lehetséges irányait. A Titanic célja, hogy eztán évenként megrendezzék ezt a szakmai találkozót.

Mára hagyománnyá vált, hogy a Titanicon a közönség kedvenc filmjeiből pótvetítést szerveznek. Április 12-én, szombaton a Titanic történetében először egy hatodik helyszín is bekapcsolódik! A fesztivál a felújított és újranyitott és ?átkeresztelt? Tabán Kinotékába költözik, ahol a jegyelővételi adatok alapján a legnépszerűbbnek bizonyult három filmet újra vetítik. A Lovak és emberek (Of Horses and Men), valamint a Kálvária (Calvary) című alkotások eredeti nyelven lesznek majd láthatóak, s hozzájuk csatlakozik a Novák Erik-rendezte akció-thrillere, a Fekete leves, illetve a Lovak és emberek kísérőfilmjeként Bucsi Réka a Berlinále versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült tízperces animációs rövidfilmje, a Symphony no. 42.

Novák Erik legújabb alkotása, a Fekete leves premierjét az idei Titanicon tartották. A profi stábot és neves színészgárdát ? többek között Nagy Zsoltot, Szabó Simont és Vágvölgyi B. Andrást ? felsorakoztató független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában, s ezáltal tulajdonossá is vált benne.

A hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír dráma John Michael McDonagh második filmje, melyben a főszereplő Brendan Gleeson. A versenyszekcióban futó a Lovak és emberek című, Benedikt Erlingsson rendezte filmben a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Viktória győzelme | ZETApress

Szóljon hozzá!