ZETApress

hírportál

Mesterek Etyeken

OperatőrKéthetes operatőri mesteriskola indul jövő hétfőn a Korda Filmstúdióban. Kétévente kerül megrendezésre Magyarországon a BUDAPEST CINEMATOGRAPHER MASTERCLASS (BCM) kezdő és még egyetemi tanulmányaikat végző operatőrhallgatók számára.

Az elmúlt húsz év során olyan elismert szakemberek vezették a kurzusokat, mint Zsigmond Vilmos (ASC), Kovács László (ASC), Billy Williams (ASC), John Schwartzman (ASC) vagy Ragályi Elemér (HSC). A hallgatók a világ minden tájáról érkeznek, a meghívottak mezőnyét a Színház és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Operatőrök Társasága erre felkért operatőrei állítják össze előzetesen elküldött demo anyag alapján.

Az idei kurzust augusztus 31-e és szeptember 13-a között Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér vezetik az etyeki Korda Filmstúdióban. További vezető tanárok: Xantus János, a mesteriskola igazgató tanára és Bélafalvy Balázs operatőr.

A Mesterkurzuson a résztvevők fikciós jelenetek operatőri munkáit készítik el a Korda Filmstúdió egyik műtermében az erre a célra épített díszletben, és másnap értékelik az elkészített felvételeket a mesterekkel együtt. Emellett szakmai prezentációkon, vitákon és európai filmes egyetemek tanárainak előadásain is részt vehetnek a hallgatók.

Európai Filmes Egyetemek előadói: Peter Badel ? Németország, Nick Powel ? Anglia, Timo Heinanen ? Finnország, Joost Hunningher ? Anglia. Szakmai bemutatókat tartanak: KODAK, PANAVISION, KODAK CINELAB, FOCUS FOX Stúdió. Támogatók és szakmai együttműködő partnerek: MEDIA, KODAK, PANAVISION, CILECT, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Színház és Filmművészeti Egyetem, HSC, Korda Filmstúdió, SPARKS, BK Filmstúdió. A mesteriskola produceri stúdiója és gyártója: CINEMA-FILM.

Szóljon hozzá!