ZETApress

hírportál

Csoda a Puskin Moziban

Age of DeliriumA Danube Institute bemutatja David Satter: Age of Delirium ? The Decline and Fall of the Soviet Union című dokumentumfilmjét holnap este 18 órakor a Puskin Moziban. A díszbemutatót követően 20 órától kerekasztal beszélgetésre kerül sor a rendezővel, David Satterrel, melynek moderátora Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az Age of Delirium bemutatja többek között Alexander Shatravka történetét, aki a szovjet-finn határon át próbált elmenekülni, de a finnek kitoloncolták, majd elmegyógyintézetbe került. A film bemutatja Nina Smirnova, egy béna lány történetét is, aki egy vallásos szentélyben imádkozva járni kezdett, majd a kommunista vezetés üldözte és arra kényszerítette, hogy azt állítsa, orvosok segítségével gyógyult meg. Megismerhetjük a shadrinski veterán katonák történetét is, akik miközben az idegen megszállók ellen harcoltak az afganisztáni háborúban, rá kellett ébredniük, hogy valójában ők maguk a megszállók.

A film személyes történeteken keresztül mutatja be a Szovjetunió kísérteties valóságát, és egy olyan soha nem látott kísérlet emberáldozatait és pszichológiai következményeit, melynek során magát az emberi természetet próbálta átformálni. A szovjet ideológia révén felépített mitikus világ polgárai egy, a nyugat-európai ember számára elképzelhetetlen, hazugságokon alapuló rendszer színészeivé váltak. A dokumentumfilm elnyerte a 2013-as Amszterdami Nemzetközi Filmfesztivál Van Gogh Nagydíját. A díszbemutató után büfévacsorával várják vendégeiket.

Szóljon hozzá!