ZETApress

hírportál

Tréfa a kollégiumban

TréfaEgy kisvárosi, papok vezette, felekezeti iskolában a hagyományok szellemében kezdődik a tanév. A gyerekeken, ezen az őszön, valami különös vadság vesz erőt, egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat.

A mókák leggyakoribb szenvedő alanya Szebeni, egy zárkózott, szemüveges fiú, akinek szinte naponta eltüntetik az okuláréját ? tudtuk meg a Tréfa című másfélórás magyar filmdrámából délelőtt az Odeon Lloyd moziban. Forgatókönyvét Kosztolányi Dezső azonos című novellájából Bíró Zsuzsa írta.

1912-ben járunk. Egy luxushajó, a Titanic, áprilisban, első útján, elsüllyed Európa és Amerika között. Sigmund Freud, osztrák pszichiáter, két könyvet is kiad ebben az esztendőben, a kőbányai Richter Gyógyszergyár pedig forgalomba hozza a Kalmopyrin védjegyezett nevű lázcsillapítóját.

A kollégiumba új tornatanár érkezik, Weigl atya. A fiatal pap megütközik azon a liberális gondolkodásmódon, ahogy a tanárok többsége viszonyul a kamaszok szertelenségéhez.

Zoltán atya, a hetedikesek osztályfőnöke egyre kevésbé tud a körülötte zajló csatározásokra figyelni. Öccsét, akit egy boksz meccsen megsüketítettek, néhány hónapja rábeszélte egy bostoni műtétre. A testvére a jéghegynek ütköző Titanicon utazott az orvoshoz, de a hivatalos lista ? megmenekültekről, halottakról ? egyre késik. Az események egy napon aztán döntő fordulatot vesznek…

Gárdos Péter filmje az idei 40. Magyar Filmszemlén legjobb rendezői díjat kapott. Szereplői: Vata Lóránd, Lengyel Tamás, Kiss Márton, Bakai Gergely, Nagyistók Máté, Kovács Mihály, Kovács Zsolt, M. Kecskés András, Takács Ferenc, Sipos Eszter, Csonka András, Timos Barnabás, Lenzsés Olivér, Veréb Tamás, Müller Dani és Ruscsák Péter. Operatőr: ifjabb Seregi László. Bemutató október elsején, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!