ZETApress

hírportál

Titanic már huszadszor

Titanic 2013Jövő pénteken fut ki a 20. jubileumi Titanic: a The Master című filmmel nyit az idei Nemzetközi Filmfesztivál. Április 5-e és 13-a között öt helyszínen 74 alkotást láthat majd a közönség, köztük több magyar vonatkozású munkát és nemzetközi premiert. A rendezvény kiemelt programja a Zöld Sziget ír szekció és a Staropramen sörkorcsolyák kortárs cseh filmválogatás.

Idén új filmcsokorral bővül a Titanic kínálata: A napos oldal fergeteges vígjátékokat hoz majd, a versenyben pedig tíz film vetekszik a Hullámtörők díjért. A zsűri elnöke Jiri Menzel lesz ? tudtuk meg délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A sajtótájékoztatón megjelent Kevin Dowling, Írország budapesti nagykövete, Horváth György fesztiváligazgató, Vizer Balázs, a Titanic programkoordinátora, Michal Černý, a Cseh Centrum igazgatója, valamint Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár ügyvezető igazgatója.

Húsz évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen ? az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, az A38 hajón és idén először a Puskinban egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség, gyakran az alkotásaikat elkísérő alkotók társaságában.

A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Masterje lesz, mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) különös kapcsolatát mutatja be. A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon.

A közönség láthat egy lesújtó drámát egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszömyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egészestés dokumentumfilmet is. A Staropramen sörkorcsolyák öt kortárs cseh filmet mutat be: lesz díjözönnel jutalmazott film noir, szexuális ébredésről szóló elsőfilm, road movie, egy abszurd fekete komédia és egy háborús dráma a lidicei náci mészárlásról.

titanic_20130326_0011A közkedvelt Északi fények szekció hat filmet hoz, a Tiszta Amerika öt független filmet kínál, a Sötét oldal kilenc alkotást mutat be, a Zene Mindenkinek válogatás a legfrissebb, fesztivál kedvenc zenés dokumentumfilmeket, illetve zenei témájú játékfilmeket tárja a magyar közönség elé, s idén új filmcsokorral bővül a fesztivál programja, A napos oldal szekcióban hat fergeteges vígjátékot vetítenek majd. Az idei Titanic három nemzetközi premierrel is dicsekedhet: a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones) Tóth Orsival és Rába Rolanddal, a Hogyan kövessünk vadidegeneket? (How to Follow Strangers) Chioke Nassor rendezésében és az Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words) Kevin Barkertől Budapesten, a Titanicon debütál.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért: az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmai-jal a főszerepben, az ukrán Éva Neymann Kupolás háza. {Dóm s bashenkoy), Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lőre, a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Mőj pes Killer), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek {Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-]a (What Richard Did) szintén bekerült a versenybe.

Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díj odaítéléséről, ezúttal a világhírű cseh rendező, Jiri Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdú Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével. A közönség március 28-a és április 4-e között minden helyszínen kedvezményes, 900 forintos áron vásárolhat jegyeket elővételben, utána a teljes jegyár 1100 forint lesz. A teljes program idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csendesek a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!