ZETApress

hírportál

Mozi-sirató

Jövő kedden végleg bezár a Bem mozi, mely 1908-ban, Helios mozgó néven nyílt, 1934-ben már Admirál, 1939-től Adria filmszínház. Az államosítás után Bem lett a neve, tulajdonosa a Budapest Film, s rajta keresztül a Fővárosi Önkormányzat. 1999-től a Kántor László vezette Budapest Filmstúdió, majd szintén a Kántor László nevéhez fűződő Új Budapest Filmstúdió Kft. üzemeltette és az Art mozi hálózat tagjaként igazi art mozivá varázsolta ? art kocsmával kiegészítve, és az Europa Cinemas hálózatba léptette. Ennek épp az idén lett 10 éve.

Június 6-án a fenntartó nyílt pályázatot írt ki a Bem mozi ingatlanának megvételére. A pályázat különlegessége, hogy nem tartalmaz kizárólagosságot a moziként való továbbüzemeltetésre, így megszűnhet a még letétező két budai művész mozi egyike, melyhez generációknak fűződnek emlékei.

Amint a mozi látogatottsága relevánsan bizonyította a plázák világában van még igény ilyen jellegű kulturális helyekre. A 10 év alatt több mint 200 ezer néző járt a Bem moziban, ahol a rendszeres art filmvetítés mellett filmklubok, fesztiválok színesítették a programot.

Néhány példa: ausztrál filmhét, svéd gyerekfilm nap, indiai filmhét, magyar filmek angol felirattal, visegrádi országokban készült filmek, Erdélyben készült magyar filmek, és legutoljára bosnyák díjnyertes filmek. Fesztiválok, a teljesség igénye nélkül: Borzongás éjszakája, Európai rövidfilmek éjszakája, Független filmek fesztiválja, de helyt kapott a Bemben a Filmszemle programja és Táncfilm fesztivál is.

És persze a filmklubok, ahol gyakran a ?csilláron is lógtak?, mint a Bem fél10, a Political Capital és a Tűsarok. A mozi kávézójában számos zenekar koncertezett: Zagartól a Csókolomig hosszú a lista. A kávéházban havi rendszerességgel könyv- illetve folyóirat-bemutatók zajlottak. Itt működött többek között a Korunk Budai Porta. Rendezvényeik vendégei volt például Fejtő Ferenc, Poszler György, Romsics Ignác, és még sorolhatnánk. Mindezt megkoronázzák a kávézó előterében tartott neves művészek műveiből tartott kiállítások: Tettamanti Béla, Bencsik Sándor, Paulovics László és Konkoly-Thege György.

A Bem mozi olyan hely lett, ahol mindenki talált magának kulturált szórakozást, az egyetemistáktól a biciklis futárokon át a banki alkalmazottakig, a nyugdíjasoktól a mentő-tisztekig. Az ide látogatók a szomszéd asztalnál láthatták ülni Sándor Pált vagy Sára Sándort, Török Ferencet vagy Pálfi Györgyöt, Garas Dezsőt vagy Nagy Ervint.

Az utolsó hét programját is ennek szellemében állították össze. Nagyrészt a Budapest Filmstúdió filmjeiből ? Szegénylegények, Megáll az idő ?, de lesznek az Új Budapest Filmstúdió filmjei ? Dallas Pashamende ?, és olyan rendezőktől is vetítenek, akiknek filmjei nem ez előbbi két stúdióban készültek, de támogatják a Bem mozi ügyét.

Szóljon hozzá!