ZETApress

hírportál

Vágd a Zaccot!

Raimunda egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. A család anyagi helyzete nagyon ingatag, így Raimunda kénytelen több műszakban is munkát vállalni. Nagyon erős nő, egy született harcos, ugyanakkor érzelmileg nagyon is törékeny. Gyermekkora óta egy rettenetes titkot őrizget. Nővére, Sole viszont igen félénk, elvált nő, aki egy illegális fodrászként keresi kenyerét, tudtuk meg a Budapest Film legujabb bemutatójáról.

Paula, a nagynéni, egy La Mancha-i kisvárosban él, ahol rendszeresen végigsöpör a keleti szél, mely többek között az itt regisztrált magas elmezavar egyik kiváltó oka. Ez az átkozott szél a felelős a területet minden nyáron sújtó tüzekért, melyek egyikében Raimunda és Sole szülei életüket vesztették. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen, ugyanis percekkel a telefonhívás előtt, munkájából érkezve holtan találta férjét a konyha padlóján egy késsel a mellkasában. Lánya bevallja, hogy ő végzett vele, mert részegen szexuálisan zaklatta őt. Raimunda számára a legfontosabb, hogy megmentse lányát.

A Filmhu Filmklub őszi sorozatának első epizódjában Almodóvar legújabb filmjében merülhetünk el szerdán este 6 órakor az Odeon Moziban. Premier előtti exkluzív vetítés! Utána beszélgetés Soma Mamagésával. Moderátor: Müllner Dóra. A belépő, amely magába foglalja a mozijegyet is: 500/400 Ft.

Pedro Almodóvar Volver című filmje Cannes-ban debütált: az első vetítések egyikén megtörtént az, amiről minden rendező álmodik: általános taps és bravózás fogadta az új munkát. A Volver végül a legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díjával távozott a Croisette-ről. A Filmhu Filmklub őszi sorozatában provokatív filmeket láthatunk, amelyeket rögvest a vászon előtt parázsvitára bocsátanak: meghívott szakértők vitatják meg a film által felvetett kérdéseket.

A film sok szempontból visszatérést jelent, nemcsak címére gondolva, hanem a mű egészét illetően: világosabb hangvétel és a női szereplők dominanciája jellemzi a Rossz nevelés férficentrikus, erős drámája és a Beszélj hozzá! után. A helyszín is ismét vidéki szélfútta falu, Almodóvar gyerekkorának színhelyén, La Mancha tartományban. A rendező ismét Maurával és Cruzzal forgatott, a főszereplő Penelopé Cruz egy sötét múltú ifjú anyát alakít, az anyja szerepében Carmen Maura látható, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, A vágy törvénye és a Matador főszereplője.

Szóljon hozzá!